Agris.cz - agrární portál

Malí výrobci na Vysočině lisují olej z máku, lnu i českého kmínu

12. 11. 2018 | ČTK

Na Vysočině se malí výrobci začali věnovat lisování oleje z máku, řepky, lnu i slunečnice. Sázejí na zájem lidí o dobré místní potraviny. Podnikatelé z Petrávče u Velkého Meziříčí začali jako první lisovat olej i z dvouletého kmínu. Jak řekli ČTK, výrobu olejů zatím považují víc za koníček, ale v plánu už mají vytvořit provozovnu, kde by mohli lisování ukazovat i lidem. O lisování olejů se rozhodl rozšířit podnikání také farmář Václav Novák z Jívoví u Křižanova.

Oleje se značkou Olejový mlýn Petráveč začali Martina Homolová a Karel Jonák, kteří se jinak zabývají technologiemi pro zemědělství, vyrábět minulý rok. "Měl jsem nějaké zkušenosti z Bavorska. Tak jsme něco zkusili nalisovat na malém půjčeném lisu v kuchyni, z řepky a slunečnice," přiblížil Jonák začátky. Napřed chodili olej prodávat na trh, teď už mají svůj obchod i lis. "Nevylučujeme, že do budoucna to bude jediný artikl, kterým se budeme zabývat," doplnila Homolová.

Zaměřili se na plodiny rostoucí na Vysočině, radili se i s restauratéry. Lisovat tak začali olej z bílého máku a po třech měsících testů i výrazně aromatický olej z kmínu kořenného. Ten podle nich zatím nikdo jiný nedělá.

"Olejnatost u českého dvouletého kmínu se pohybuje od tří do šesti procent, což je strašně málo," vysvětlila Homolová. Například bílý mák má obsah oleje kolem 40 procent. Ještě náročnější je zpracování kmínu, který se urodil v letošním suchu. Na litr oleje lisovaného za studena, tedy při teplotě do 40 stupňů Celsia, padne letošního kmínu okolo 45 kilogramů, proti minulému roku přibližně dvojnásobek.

Farmář Václav Novák z Jívoví, který hospodaří na sto hektarech polí, začal s lisováním olejů letos zjara. Jak řekl ČTK, přivedlo ho k tomu víc okolností. Jeho bratr má potravinářskou firmu, která do některých výrobků používá lněnou pokrutinu, jež zůstane ze lněných semen po vylisování oleje. Lněná semena farmář nakupuje od jiných českých pěstitelů, protože na rozdíl od přadného lnu se odrůdám lnu olejného na Vysočině moc nedaří.

Lisovat se ale Novák rozhodl i modrý mák, který sám pěstuje, od čehož si slibuje zajištění stálejších příjmů. "Na jedné straně je to zajímavá plodina, na druhé jeho ceny dost kolísají," uvedl. Oleje lisované za studena, mezi které už patří i řepkový, prodává farma pod značkou Ze stodoly.

V posledních letech na Vysočině přibývali drobní zpracovatelé mléka a masa. Faremních mlékáren evidovala veterinární správa zkraje tohoto roku 29 a malých provozů na porcování masa 78.


Zdroj: ČTK, 12. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 12:55