Agris.cz - agrární portál

Zeelandia zdražila makové náplně a chystá halu za desítky milionů

13. 11. 2018 | ČTK

Společnost Zeelandia, která dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře, zdražila o několik korun makové náplně, protože cena máku na trhu stoupla meziročně o víc než 100 procent na 90 Kč za kilogram. Firmě loni stoupl v desítkách procent prodej zápar, měkčených zrn, jež se přidávají do těsta na pečivo. Firma chce proto v Malšicích příští rok rozestavět novou halu za desítky milionů Kč a díky ní do pěti let dvaapůlkrát zvýšit výrobu zápar. Zápary nyní vyrábí v Chelčicích na Strakonicku. ČTK to řekl ředitel firmy Michal Rada.

Za první tři letošní čtvrtletí utržila Zeelandia 744 milionů Kč, meziročně o procento méně. Provozní zisk byl 32 milionů, o pětinu nižší než za leden až září 2017. Firma s 230 zaměstnanci nabízí přes 500 produktů.

Většina zápar jde do zahraničí, nejvíce do Německa, rozjíždějí se projekty ve Velké Británii, loni tam firmě Fine Lady Bakeries dodala Zeelandia 200 tun zápar. Zájem o ně měli také střední i velcí pekaři na letošním pekařském veletrhu IBA v Německu. "Zájem je často i u průmyslových zákazníků, je to trend," řekl Rada.

O jednotky korun zdražila Zeelandia instantní a vařené makové náplně, jež tvoří asi desetinu její produkce. Mák se na trhu obchoduje za 90 korun za kilogram, po Novém roce to bude podle Rady 100 korun, zatímco loni firma kupovala kilogram za 40 korun. Pod kontraktem má Zeelandia o 15 procent máku méně než loni, stále jsou to ale stovky tun.

"Ta cena se zdvojnásobila. Bylo vlhko, mák nedobře vzešel, pak se udělalo sucho, a když se potřeboval sklízet, bylo pozdě, byl malý a dostávalo se tam hodně příměsí," řekl Rada. Víc tak hrozí pančování máku.

Firma letos dodala několik desítek tun kvasu do baget a bulek výrobci, který dostal zadání od řetězce, aby zvýšil jakost. Dva typy kvasů zlepšují podle Rady chuť pečiva i jeho strukturu. "Pečivo je dražší, ale hutnější. Líbí se nám, že i z řetězců je poptávka, aby u běžných produktů nebyla jediným rozhodujícím faktorem jenom cena, ale i kvalita. A kvas prodlužuje přírodní cestou trvanlivost pečiva," řekl Rada.

Na trhu se podle něj letos sešly dva faktory: kvůli horkému a dlouhému létu klesla spotřeba pečiva a kvůli nedostatku lidí v oboru, danému i nižšími platy, skončily některé malé a střední pekárny a cukrárny. "Zároveň nastává generační obměna," řekl Rada.

Firma měla loni obrat 1,03 miliardy Kč, meziročně o 1,7 procenta vyšší. Zisk před zdaněním klesl o necelých sedm procent na 51,4 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy. Stoupl prodej v zahraničí. Nejvíc Zeelandia dodává do Maďarska, na Slovensko, do Polska, dále do Německa i Nizozemí.

Firma vyrábí kromě Malšic i v Táboře a Chelčicích. Průměrný plat (bez členů vedení společnosti) byl loni 33.859 Kč. Zeelandia vznikla v roce 1990. Mateřská společnost Koninklijke Zeelandia sídlí v Nizozemí, koncern zaměstnává 2900 lidí ve 30 zemích. Jeho roční obrat je asi 14 miliard Kč.


Zdroj: ČTK, 13. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:13