Agris.cz - agrární portál

Výrobce substrátů Agro CS Č. Skalice zvýšil tržby na 1,7 mld. Kč

19. 11. 2018 | ČTK

Společnost Agro CS z České Skalice u Náchoda, která je předním českým výrobcem zahradních substrátů, travních směsí a hnojiv, loni zvýšila tržby o dvě procenta na 1,66 miliardy korun. Zisk firma zvedla o devět procent na 119 milionů korun. Uvedla to ve výroční zprávě, kterou založila do Sbírky listin hradeckého krajského soudu.

Hlavní zahradní divize společnosti loni vykázala mírný růst tržeb na 951 milionů korun. "Rok 2017 byl pozitivně ovlivněn příznivým počasím pro péči o zahrady a rostliny. Sezona přinesla navýšení prodeje všech skupin výrobků a zboží," uvedlo vedení firmy. Agro CS v zahradní divizi vyrábí a prodává zejména substráty a hnojiva, které dodává do všech významných obchodních řetězců. Dále vyrábí travní směsi, přípravky na ochranu rostlin, kůrový mulč či trávníkové koberce.

Od roku 2015 firma vlastní rašeliniště a výrobní závod v Bělorusku, čímž získala plnou soběstačnost v potřebě rašeliny, která je základní surovinou pro výrobu substrátů. Společnosti na těžbu rašeliny má Agro CS i v Litvě.

Významného růstu o více než 40 procent na 217 milionů korun firma dosáhla ve strojírenské divizi, která vyrábí například dopravníky sypkých hmot. V dalších divizích Agroslužby a Bioenergie se firma zabývá dodávkami hnojiv zemědělcům, provozováním bioplynové stanice, kompostárny a malé vodní elektrárny. Export firmě s asi 240 zaměstnanci zajistil loni 12 procent z celkových tržeb.

Firma Agro CS, která vznikla v roce 1992 na základech bývalého Agropodniku Česká Skalice, působí i v zahraničí. Kromě Běloruska a Litvy má dceřiné společnosti i v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, a na Slovensku. V ČR Agro CS ovládá například společnosti ABEX Substráty, Agropodnik Orlice, Nahořanská, Agroprovodov a Agronova CS. Včetně dceřiných společností ve skupině Agro CS pracuje přes 700 lidí.


Zdroj: ČTK, 19. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 07:23