Agris.cz - agrární portál

Výrobce pražených oříšků a tyčinek Alika zdvojnásobil zisk

20. 11. 2018 | ČTK

Společnost Alika, která je největším tuzemským výrobcem pražených oříšků, sušeného ovoce a slaných tyčinek, v účetním roce 2017/2018 do konce letošního března více než zdvojnásobila čistý zisk na 12,2 milionu korun z 5,5 milionu v roce předchozím. Tržby firmy Alika se v účetním roce 2017/2018 meziročně zvýšily o čtyři miliony korun na 501 milionů korun. ČTK dnes údaje získala z výroční zprávy společnosti Alika, která sídlí v Čelčicích u Prostějova.

"V roce 2017 se na základě legislativních úprav z předchozího roku stabilizovala cenová politika ze strany velkých zahraničních řetězců a tuzemských sítí. To napomohlo k zefektivnění řady nákladových položek souvisejících s touto činností," uvedla ve výroční zprávě členka představenstva společnosti Alika Markéta Pavlínová.

Alika ročně v Čelčicích vyrobí několik tisíc tun zboží. Téměř třetinu tržeb v účetním roce 2017/2018 získala z prodeje arašídů. "Tato tradiční komodita si drží již dlouhé roky výsadní postavení a podíl na trhu," uvedla Pavlínová.

Na mandle v posledním účetním roce připadlo bezmála 14 procent, na mák 12,7 procenta a na kešu ořechy 12,3 procenta tržeb. Společnost Alika prodává také například lísková jádra, pistácie, sušené švestky a různé tyčinky.

Vývoz společnosti Alika se každý rok zvyšuje a firma exportuje zhruba 17 procent produkce. Hlavní část jejího exportu míří na Slovensko, do Německa, Polska, Rakouska a Nizozemska.

Mezi hlavní odběratele z obchodních řetězců patří společnosti Makro, Kaufland, Ahold a Globus. Značnou část produkce od společnosti Alika odebírají pekařské velkoobchody i regionální obchodní sítě. Firma provozuje také internetový obchod.

Společnost Alika zvýšila zisk i v účetním roce 2016/2017 a to z 2,8 milionu korun v roce předchozím na 5,5 milionu korun. Firmě vzrostl čistý zisk také v účetním roce 2015/2016. V předchozím roce profit Aliky kvůli intervencím České národní banky a následnému oslabení koruny klesl takřka na nulu, protože firma tehdy vykázala značné kurzové ztráty.

Alika letos ve svém výrobním areálu v Čelčicích dokončila desetimilionovou investici do nové haly s horkovzdušnou pražící linkou. Díky této investici Alika posílila výrobu bez pražení na oleji. Zpracování plodů je nyní šetrnější.

Firmu Alika založily v březnu 1992 dvě fyzické osoby. Firma původně neměla zaměstnance, loni měla v průměru 80 pracovníků a její nabídka čítá přibližně tři stovky druhů výrobků.


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:01