Agris.cz - agrární portál

Pivovar Zubr letos díky dlouhé sezoně zvýšil prodej sudového piva

20. 11. 2018 | ČTK

Pivovar Zubr letos díky dlouhé letní sezoně i rozšíření distribuce zvýšil prodej sudového piva o několik procent. ČTK to dnes řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. Loni prodej čepovaného piva Zubr naopak meziročně klesl o tři procenta, výpadek ale přerovský pivovar nahradil vyšším prodejem lahvového a hlavně plechovkového piva.

"Letošní rok zatím hodnotíme jako úspěšný. Za prvních pět měsíců se nám podařilo navýšit prodej sudového piva v tuzemsku o dvě procenta, v říjnu to bylo již o čtyři procenta, což považuji vzhledem k dlouhodobému trendu poklesu spotřeby čepovaného piva za výborný výsledek," uved Pluháček.

Prodej sudového piva letos podle něj pozitivně ovlivnila dlouhá pivní sezona, která díky teplému jaru začala dříve než v roce 2017. Pivovar Zubr zároveň rozšířil distribuci. "Naším nejprodávanějším pivem je jedenáctistupňový ležák Zubr Grand, který je potvrzením stoupající obliby jedenáctistupňových piv a tradičních českých ležáků. Velmi dobře si také vedou naše speciály, které se v nabídce objevují zejména během podzimu," podotkl Pluháček.

Pivovar Zubr v roce 2017 navzdory zákazu kouření v restauracích a elektronické evidenci tržeb udržel výstav na úrovni 255.000 hektolitrů piva, kterou vykázal v roce 2016. Bylo to nejvíce za posledních několik let. Export se na prodejích Pivovaru Zubr loni podílel zhruba pětinou. Hlavním vývozním teritoriem Pivovaru Zubr zůstává Slovensko, pivovar ale vyváží také například do Číny, Dominikánské republiky či na Kapverdské ostrovy.

Pivovar loni investoval zhruba 15 milionů korun do modernizace linky na stáčení piva do plechovek, aby kvůli rostoucí poptávce výrazně zvýšil její výrobní kapacitu.

Pivovar Zubr patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Pivovar Zubr letos na podzim společně s Pivovarem Litovel ovládl kategorii Bohemian-Style Pilsner na mezinárodní degustační soutěži European Beer Star 2018, která se konala v Norimberku. Zubr Premium získal zlatou medaili, Litovel Premium stříbrnou.

Oba pivovary dlouhodobě sbírají ocenění také na českých prestižních degustačních soutěžích. Nejnověji si v září Litovel Premium odvezl zlatou medaili v kategorii světlý ležák v soutěži České pivo 2018. V téže soutěži zabodoval i Zubr Grand, který se stal nejlepším jedenáctistupňovým ležákem.


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:07