Agris.cz - agrární portál

Nejnovější trendy v pečení chleba? Roste zájem o kvas i záparu

21. 11. 2018 | Denik.cz

Zvyky spotřebitelů při nákupu pečiva se mění. Zatímco dosud při rozhodování dávali s ohledem na nižší cenu přednost tradičním výrobkům, nyní se méně bojí experimentovat.

Roste zájem o chléb se záparou nebo obohacený o ořechy a semínka. Lidé tak více hledí na chuť.

MYSLÍME I NA ZDRAVÍ

„Obávám se, že spotřebitelé sice pořád preferují cenu, ale již také začínají vnímat zdravotní benefity pekařských výrobků,“ řekla Dana Gabrovská z Potravinářské komory. Lepší chuť chlebu dává využití kvasu – zkvašené směsi mouky s vodou. Vlastní kvas si již vyrábějí i četné pekárny přímo v supermarketech.

„Jako velmi pozitivní vnímám i zápary, zavářky a měkčená zrna,“ uvedla Gabrovská. Zápara jsou spařená semínka přidávaná do celozrného pečiva. Měkčená zrna obilovin, luštěnin nebo olejnatých semínek se namočí v horké vodě a nechají bobtnat. „Potom jsou křehčí a jemnější,“ vysvětlila.

Přidané luštěniny zvyšují obsah bílkovin a vlákniny, olejnatá semínka obsah nenasycených mastných kyselin.

POMOHOU CECHOVNÍ NORMY

Ke kvalitě potravin by měly přispět České cechovní normy. Zařazením do jejich systémuvýrobce garantuje, že jeho výrobky jsou kvalitnější, než pro danou kategorii stanovuje platná legislativa. V případě pekařských výrobků jde o omezení nebo zákaz přídatných látek, vyšší obsah žitné mouky, u vícezrnných výrobků potom více luštěnin nebo olejnin, než přikazují regule.

Cereální pekařské výrobky podle potravinářů i v budoucnosti zůstanou základem výživové pyramidy. Gabrovská očekává, že do nich výrobci budou dávat stále více různých přísad.

„Nestačí mít jenom pšeničné pečivo, které nám chutná. Kobliha je zážitek, ale jen z hlediska chuti. Vícezrnný nebo celozrnný výrobek bude navíc jistě lepší z hlediska výživy, a lidé to již začínají zjišťovat,“ dodala Gabrovská.

 

Autor: Jiří Janda

   


Zdroj: Denik.cz, 21. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 20:42