Agris.cz - agrární portál

Úřady v USA a Kanadě doporučily kvůli E.coli vyhodit římský salát

21. 11. 2018 | ČTK

Nákaza bakterií E.coli v USA a Kanadě se v nejnovějších případech možná šířila po pozření listů římského salátu se stopami bakterie. Úřady proto vyzvaly občany, aby všechny zásoby tohoto salátu vyhodili. S odvoláním na sdělení lékařů o tom informoval zpravodajský server BBC.

Nejméně 32 lidí v 11 státech USA se nakazilo E.coli, v 13 případech museli tito lidé být převezeni do nemocnice. V Kanadě se bakterií nakazilo 18 lidí.

Americké úřady vyzvaly občany, restauratéry a obchody, aby vyhodili veškeré zásoby římského salátu. Zdroj kontaminace se nicméně stále vyšetřuje.

Nejnovější šíření nákazy, které začalo v říjnu, přichází poté, co v červnu ve Spojených státech po nákaze E.coli z římského salátu zemřelo pět lidí. Podle amerických úřadů nicméně nejnovější případy nákazy s těmi dřívějšími nesouvisí.

Bakterii E. coli se běžně nachází v tlustém střevě a je důležitá pro správné trávení; některé její kmeny jsou však nebezpečné a mohou způsobit průjmy spojené s krvácením, poškodit ledviny a přivodit smrt.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 16:59