Agris.cz - agrární portál

Pivovary na jihu Moravy připravují silné zimní a vánoční speciály

21. 11. 2018 | ČTK

Jihomoravské pivovary mají navařeny desítky druhů speciálních piv. Většina z nich je spojená s adventem a Vánoci a na některých si pochutnají jen opravdoví fajnšmekři. ČTK to zjistila v anketě mezi pivovary v kraji.

"V Pivovaru Moravia jsme navařili sváteční speciál, třináctku, která v těchto dnech přichází do prodeje, a je to klasický český ležák. Za Lucky Bastard nabídneme dva speciály, které vychází z jednoho piva - silného tmavého piva porter, které leželo v pivovaru od června," uvedl za Czech Craft Beers Jan Grmela.

V první variantě ležel vánoční dvacetistupňový porter v tanku a také z něj je stáčený. Druhou variantu si vychutnají spíš znalci - pivo totiž zrálo v přírodních dubových sudech po whiskey a karibském rumu. "Chuťově bude hodně zajímavé, takové divočejší," řekl Grmela.

Podobně připravovaný "speciál mezi speciály" letos už podruhé uvařili v Pivovaru Hauskrecht. "Svůj nejsilnější speciál, doppelbock PH 21 Consagrator svěřili naši sládci na tři měsíce do péče stařeného dubu, napuštěného třtinovým rumem Black Barrel® z Panenských ostrovů v Karibiku, aby v klidu a za nepřístupu vzduchu dozrál," uvedl majitel pivovaru Petr Hauskrecht.

Pivovar krom toho uvařil i populární třináctku Black Flek, šestnáctku Petr Bock a kvůli loňskému velkému zájmu právě i speciál 21 Consagrator.

Několik vánočních speciálů připravili také v Pivovaru Mazák v Dolních Bojanovicích. Kromě tradiční vánoční polotmavé třináctky přichází s novinkou. "Je to vánoční IPA 16, svrchně kvašené pivo silně chmelené americkými chmely, je hodně aromatické a výrazné. K tomu jsme letos přidali i Bojanowitz Rauch Bier, pivo z nakuřovaného sladu. Na zimu vaříme i Baltic Porter 18 a všechny speciály budou k dispozici v lahvích i na čepu," uvedl vedoucí výroby Jakub Kondei.

Nakuřované pivo, konkrétně polotmavou dvanáctku, prodávají už od svatého Martina i ve Slavkovském pivovaru. Do Vánoc připraví ještě obvyklý medový ležák, ale ještě před ním je na řadě jedno místní výročí. "Výročí bitvy u Slavkova připadá na začátek prosince a my k němu každoročně vaříme císařské pivo Biére de l'empereur. Je to svrchně kvašená třináctka s nakuřovaným sladem, kterou prodáváme hlavně v lahvích, při napoleonských akcích ve Slavkově si jej lidé často kupují jako suvenýr," uvedl obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Vlček.

Největší pivovar Starobrno, který patří do skupiny Heineken, letos speciální vánoční pivo nechystá.

 

Veronika Skálová kš


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 19:59