Agris.cz - agrární portál

Jihomoravští vinaři se letos chystají na slámové i ledové víno

22. 11. 2018 | ČTK

I když naprostá většina letošních jihomoravských hroznů už dávno prošla lisem, několik tun jich ještě čeká na zpracování. Vinaři se letos chystají na přípravu ledových i slámových vín. ČTK to zjistila v anketě mezi vinaři.

Popické vinařství Sonberk má po loňské pauze na slámové víno odložené 2,5 tuny hroznů odrůdy Pálava. "Rozhodujeme se podle kvality ročníku, na slámové víno se z keřů vybírají jen ty nejlepší hrozny. V loňském roce byl sušší ročník, byla podprůměrná velikost bobulí, takže sušení na slámové víno nemělo moc smysl," vysvětlil sklepmistr vinařství Oldřich Drápal mladší. Lisovat se hrozny budou nejspíš v průběhu února, z 2,5 tuny hroznů vyrobí přibližně 2500 čtvrtlitrových lahviček slámového.

"Letos slámové víno neděláme, kvůli časné sklizni jsme nedokončili včas rekonstrukci půdního prostoru, kde hrozny sušíme. Nesklizené zůstaly hrozny na ledové víno a na výběr z cibéb. Počasí se nebojím, už jsme na ledové sklízeli i na začátku ledna," poznamenal mikulovský vinař Petr Marcinčák. Na tyto speciality zůstaly ve vinohradu odrůdy ryzlink vlasšký, frankovka a svatovavřinecké.

Ledové víno letos nebude vyrábět Vinařství Štěpán Maňák, zato jako každý rok zpracují tunu hroznů na víno slámové. "Jde o odrůdu Savilon, která je specifická tím, že má tuhou slupku, a proto se dobře hodí právě na sušení. Z tuny hroznů bude po vylisování a vykvašení asi 150 litrů čistého vína," konstatoval Štěpán Maňák mladší.

Naopak Vinné sklepy Lechovice letos slámového vyrobí jen symbolické množství z odrůd ryzlink rýnský a frankovka. "Pravidelně pořádáme akci pro veřejnost s lisováním slámového vína, je to atrakce jen v malém množství na malém lisu. Spojujeme to s ochutnávkou. Zato se letos po dlouhé době chystáme na ledové víno, nechali jsme ve vinohradu cabernet sauvignon a doufáme, že brzy začne mrznout," uvedl vedoucí vinic Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk.

Hrozny určené na slámové víno několik měsíců vysychají na speciálních prodyšných rohožích, výlisnost se pohybuje okolo 20 procent oproti 70 procentům u čerstvých hroznů. Lisuje se obvykle na přelomu ledna a února.

Slámové víno se stáčí do menších lahví, než je obvyklé, nejčastěji od 0,2 do 0,35 nebo 0,375 litru. Vzhledem k nízké výlisnosti hroznů se cena takové lahvičky přirozeně sladkého vína pohybuje okolo 400 korun za lahev.

 

Veronika Skálová hj


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:29