Agris.cz - agrární portál

Požár způsobil hiporehabilitační farmě škodu 2,5 milionu korun

27. 11. 2018 | ČTK

Při včerejším požáru stodoly na farmě Apolenka ve Spojile u Pardubic vznikla škoda asi 2,5 milionu korun. Oheň zničil budovu, uskladněné seno a zázemí pro sociální služby hiporehabilitačního střediska s kancelářemi. Ani jednomu i čtyř desítek koní ustájených v sousedním objektu se nic nestalo. Hasiči je vyvedli, někteří koně se rozutekli.

Několik jednotek hasičů bylo přivoláno v 4:45, oheň pod kontrolu dostali za čtyři hodiny. Příčiny vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel hasičů. V úterý místo zkontroluje termokamerou, a pokud bude teplota přijatelná, bude povolán pes, který je speciálně vycvičen na vyhledávání hořlavých kapalin.

Podle ředitelky neziskového zařízení Jolany Štěpánkové farma přišla o veškeré krmivo pro zvířata na zimu a bude ho muset draze nakoupit. Vyzvala na sociální síti veřejnost, aby Apolence přispěla dary nebo na sbírkový účet. Náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký (ČSSD) ČTK řekl, že město zvažuje pomoci bezúročnou půjčku nebo dotaci.

Farma Apolenka byla založena v roce 1999. Na statku ve společnosti koní a ostatních zvířat se věnuje nejen lidem se zdravotním postižením prostřednictvím rehabilitace, pracovních zkušeností, sportovních aktivit či vzdělávání. Prodává také farmářské výrobky z mléka.


Zdroj: ČTK, 27. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 05:01