Agris.cz - agrární portál

Choceňská mlékárna letos utrží kolem půl miliardy korun

29. 11. 2018 | ČTK

Choceňská mlékárna, která letos slaví 90 let existence, očekává letošní tržby kolem půl miliardy korun. Udrží nebo zlepší výsledky loňského roku, které činily 487 milionů korun. Zisky negativně ovlivňuje růst cen surovin i nákladů na mzdy a energie. ČTK to dnes řekl ředitel společnosti Pavel Marek.

"Poslední dva roky jsou pro naši mlékárnu složitější. Jsme smetanová mlékárna, která je závislá na dokupování smetany. Bohužel, její cena výrazně vzrostla až na dvojnásobek," řekl Marek.

Mlékárna se snaží, aby se zvyšující náklady nepromítaly do koncových cen mléčných výrobků. "Nechceme zákazníky trápit cenou. Je to obtížný boj na pozici nákladů, který svádíme," uvedl ředitel.

Hlavním produktem mlékárny je pomazánkové máslo, které v příštím roce bude firma vyrábět 40 let. Mlékárna v Liberci, která později zanikla, ho vyvinula v době tukové krize. V Chocni ho tak vyrábějí nejdéle, zároveň mlékárna drží 60 procent českého trhu.

"Tehdejší zadání bylo vyrobit ekvivalent klasického másla, který bude mít nižší obsah tuku, který bude dobrý a zároveň se bude snadno mazat na chleba," řekl obchodní manažer mlékárny Jan Fogl.

Největší podíl na celkové výrobě má neochucená varianta, ochucených druhů je aktuálně osm. Oblíbená je česneková nebo křenová varianta, uspěl výrobek s pálivými papričkami, naopak méně se prodávala houbová verze, a mlékárna ji proto přestala vyrábět.

Výrobek od roku 2014 nesmí nést v názvu máslo, a tak se jmenuje Choceňské pomazánkové. Přejmenování výrobku nařídil Soudní dvůr EU, protože neobsahuje dostatečné množství tuku jako klasické máslo. Změna na produkci vliv neměla. "Zájem neklesl, spíš naopak," uvedl ředitel.

Kromě toho má mlékárna v portfoliu smetanové jogurty a tvaroh. Vyrábí i privátní značky pro obchodní řetězce Tesco, Albert a Ranko, z 80 procent vyrábí mléčné výrobky pod vlastní značkou. Specializace na smetanové výrobky pomáhá mlékárně prosadit se na trhu i přes konkurenci velkých mlékáren.

"Pokud nemáte široké portfolio, obtížnost prosadit se na trhu je o něco jednodušší," řekl Marek.

Mnoho provozů v mlékárně je již automatizovaných, na což se podnik začal víc zaměřovat v roce 2005. Většinu výroby a balení pro expedici zastanou roboti. Tradiční výroba tvarohu zůstává ruční. "Nejsou na to automaty. Neexistuje na to způsob, jak lidem těžkou práci ulehčit," řekl Marek.

Lucie Jelínková kš


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 14:56