Agris.cz - agrární portál

Zemědělská akademie Hořice má statek za 100 mil., chce více žáků

3. 12. 2018 | ČTK

Střední škola Zemědělská akademie a Gymnázium v Hořicích na Jičínsku po roce dokončila rekonstrukci školního statku za téměř 100 milionů korun. Škola by se měla stát centrem zemědělského vzdělávání v Královéhradeckém kraji a na moderní vybavení školního statku přilákat do zemědělských oborů více studentů. Škola dnes statek představila veřejnosti.

Školní statek v Hořicích je jediným svého druhu v kraji. Žáky by měl výrazně lépe než dosud připravit na práci v zemědělských provozech. "Nabídneme srovnatelné možnosti jako v zemědělských podnicích. Když od nás budou žáci odcházet, budou umět pracovat s nejmodernějšími technologiemi," řekl ČTK ředitel školy Stanislav Neuman. Zázemí statku podle něj budou využívat žáci všech zemědělských oborů na škole. Nyní škola otevírá nový tříletý obor zemědělec - farmář, jeho první žáci do lavic zasednou v září příštího roku.

Původní objekty statku z 60. let minulého století donedávna představovaly jakýsi skanzen tehdejší živočišné výroby. Přestavbou statek získal tři objekty pro chov skotu, jalovic, telat a býků. Hlavní stavbou je moderní stáj s volným ustájením pro asi 60 kusů krav, její součástí je i dojírna. U ní vznikl nový trakt s učebnou a zázemím. U stáje jsou nové silážní žlaby a nádrž na kejdu. Součástí investice kromě staveb bylo i pořízení nové mechanizace, například manipulátoru či traktoru, výpočetní techniky a zřízení moderní učebny. Na investici kraj získal evropskou dotaci.

Kraj předpokládá, že u nynější investice by zůstat nemělo a modernizace by se postupně v dalších letech měly dočkat i další objekty statku. "Do budoucna uvažujeme také o vlastní malé mlékárně, v níž by žáci část mléka zpracovávali na různé jogurty, tvarohy či sýry. Získali by tím další znalosti potřebné pro budoucí uplatnění," řekl Neuman.

Školní statek hospodaří na 274 hektarech polí, na nichž pěstuje, pšenici, řepku, cukrovku, kukuřici a jiné krmné plodiny. Kromě více než 50 kusů skotu chová i devět koní, ovce, kozy a další drobné zvířectvo.

Kraj hodlá usilovat o to, aby byla Zemědělská akademie zařazena do systému center odborné přípravy, které podporuje ministerstvo zemědělství. "Podporu rozvoji zemědělského vzdělávání v Hořicích vyjádřila i Agrární komora," řekla náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová (Východočeši).

Hořická škola má celkem asi 500 žáků a ve výhradně zemědělských oborech je 130 z nich. Zbytek studuje osmileté gymnázium, maturitní obor sociální činnost či tříletý obor ošetřovatel. Zemědělské vzdělání škola nabízí v maturitním oboru agropodnikání, dále jsou na škole učební obory opravář zemědělských strojů a obráběč kovů. Učňovské obory má škola dislokované v nedalekých Lázních Bělohrad.

Druhou střední zemědělskou školu má kraj v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Škola nabízí obory agropodnikání a zemědělec - farmář a dva technické obory specializující se na chladicí techniku. Školní statek kostelecká škola nemá.

Zdeněk Rychtera 


Zdroj: ČTK, 3. 12. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:17