Agris.cz - agrární portál

Savencia jedná se zájemci o koupi či pronájmu sedlčanské mlékárny

19. 12. 2018 | ČTK

Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic jedná s několika zájemci o koupi či pronájmu sedlčanské mlékárny, v níž končí výroba sýrů Sedlčanský a Lučina. Na dotaz ČTK to uvedl generální ředitel firmy Miroslav Maňásek. Savencia letos v únoru oznámila, že chce sedlčanskou výrobu kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. V Sedlčanech pracovalo 300 lidí, první vlna odchodů už nastala.

Maňásek upřesnil, že ke konci roku bude přestěhovaná veškerá výroba sýrů s bílou plísní Sedlčanský a během prvního čtvrtletí středisko čerstvých sýrů Lučina. O dalším využití závodu se vedou jednání. "Je několik potenciálních zájemců o koupi či pronájem areálu, se kterými postupně jednáme, a jednání budou pokračovat v lednu příštího roku," uvedl Maňásek.

Zaměstnanci dostali nabídku pracovat v Hesově, odcházejícím lidem má firma vyplatit nadstandardní odstupné. Ke konci roku bude podle Maňáska v mlékárně zrušeno 93 pracovních míst. Z těchto zaměstnanců výpověď přijalo 58 a 35 lidí zůstává a budou pracovat v Sedlčanech či Hesově, dodal ředitel.

Sedlčanskou radnici záměr mezinárodního koncernu znepokojil a usilovala o to, aby ho přehodnotil. To se ale nepodařilo. "Město nemá žádný právní nástroj, jak to ovlivnit," uvedl nedávno starosta Miroslav Hölzel (ODS).

Pod současným názvem Savencia vystupuje společnost, kterou ovládá francouzská rodina Bongrainů, od roku 2016. Do českého mlékárenství přišla francouzská firma v roce 1993, kdy získala majoritu v hesovské mlékárně Pribina. O dva roky později vstoupila do tehdejších Povltavských mlékáren Sedlčany a v roce 1999 do mlékárny TPK Hodonín.

khj dr


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:06