SVS pokračuje ve zmírňování opatření v souvislosti s africkým morem prasat

Státní veterinární správa (SVS) pokračuje, jak již avizovala, ve zmírňování opatření přijatých loni a letos v souvislosti s výskytem afrického moru prasat v České republice. Od začátku roku 2019 bude možno prasata divoká ulovená v zamořené oblasti na Zlínsku po splnění přísných podmínek biologické bezpečnosti opět používat pro lidskou spotřebu. Vyplývá to z dnes vydaných mimořádných veterinárních opatření. V souladu s Metodikou kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2019 se ke stejnému datu zástřelné za uloveného divočáka sjednotí na 3000 Kč za kus bez rozdílu jeho váhy.

„Umožnění konzumace prasat divokých ze zamořené oblasti představuje nyní další logický krok při postupném uvolňování přijatých mimořádných veterinárních opatření v souvislosti s likvidací AMP na Zlínsku. Určující pro redukci opatření je pozitivní vývoj nákazové situace v souvislosti s AMP v ČR,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V případě, že bude lovec chtít maso z uloveného divočáka využít, bude vyvrhnutí uloveného kusu muset provést v registrovaném zařízení pro uchování těl ulovené zvěřiny a odebrat a odeslat vzorky na AMP. Až do obdržení negativního výsledku vyšetření bude muset být ulovený kus včetně vývrhu umístěn v k tomu registrovaném zařízení při teplotě do 7 °C. V případě, že by vyšetření v laboratoři prokázalo přítomnost viru či protilátek vůči AMP, bude nařízeno neškodné odstranění uloveného kusu a všech ostatních kusů ulovených divokých prasat, která s nim přišly do styku, v asanačním podniku.

V případě, že vyšetření všech v jednom zařízení současně umístěných kusů na AMP bude vyhovující, bude možno zvěřinu použít k lidské spotřebě, pouze však na území zamořené oblasti (cca 520 km²). V takovém případě nebude lovec již mít nárok na kompenzace od ministerstva zemědělství za nemožnost ulovené prase divoké ekonomický zužitkovat.

Pokud lovec nebude chtít možnost maso divočáka využít, tak jako doposud jej bude moci rovnou odeslat do asanačního podniku a následně bude moci nárokovat náhradu u ministerstva zemědělství, tak jako doposud. Nárok na třítisícové zástřelné bude vznikat při ulovení jakéhokoliv prasete na území zamořené oblasti bez ohledu na to, pro kterou ze dvou uvedených variant pro naložení s uloveným tělem se lovec rozhode.

Koncem letošního listopadu v reakci na zlepšenou nákazovou situaci SVS zrušila tzv. vysoce rizikovou oblast uvnitř okresu Zlín. Tím došlo k opětovnému uvolnění vstupu veřejnosti do této zóny a také změnám pravidel pro společný lov v zamořené oblasti. Již na začátku října SVS zrušila povinnost udržovat funkčnost elektrických ohradníků.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Tisk

Další články ke kauze Africký mor prasat:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info