Agris.cz - agrární portál

Sedláci dostanou varování před biotickými i abiotickými hrozbami

20. 12. 2018 | ČTK

Čeští zemědělci dostanou příští rok další nástroj, který jim má pomoct při plánování zemědělských činností a rozhodování, jaká opatření na polích provedou. Tvůrci projektu InterSucho totiž pracují na dalším projektu, jehož výsledky budou od dubna prezentovat na webu agrorisk.cz. Půjde o systém biotických a abiotických výstrah, řekl na brněnské konferenci o suchu bioklimatolog a tvůrce projektu InterSucho Zdeněk Žalud.

Na projektu se podílí Ústav výzkumu globální změny AV ČR CzechGlobe, Český hydrometeorologický ústav, Mendelova univerzita v Brně a Výzkumný ústav rostlinné výroby. "Půjde nejen o analýzu výskytu, ale především o předpověď hrozeb. Na jedné straně jsou to živočišní škůdci a choroby, na druhé straně například mrazy či kroupy," řekl Žalud.

Uživatel si vybere konkrétní katastr a pro ten se mu zobrazí hrozby. Ke konkrétní hrozbě bude přiřazený "semafor". "Zelená barva znamená, že problém nehrozí, žlutá a oranžová varují před výskytem a červená už znamená, že problém reálně existuje," vysvětlil Žalud.

Do budoucna bude možné podle zpětné vazby uživatelů druhy rizik doplňovat. Zemědělci tak mohou díky vědcům sledovat předpověď počasí z více modelů, předpověď sucha, předpověď výnosů plodin, sledovat kondici vegetace a nově i výše popsané hrozby. Cílem všech předpovědí a projektů je zvýšit úspěšnost zemědělce ve výrobě a zvýšit konkurenceschopnost českého zemědělství vůči globálním konkurentům.

mei sd


Zdroj: ČTK, 20. 12. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 06:47