Agris.cz - agrární portál

Zemědělští zaměstnavatelé a odbory dohodli růst tarifů o 6,5 pct

28. 12. 2018 | ceskenoviny.cz

Zaměstnavatelé v zemědělství se dnes dohodli s odboráři na zvýšení minimálních mzdových tarifů pro příští rok o 6,5 procenta. Nejnižší tarify vzrostou výrazněji. ČTK to dnes sdělil předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a potvrdili zástupci odborů. Odboráři chtěli nárůst tarifů o osm procent, zaměstnavatelé ustoupili z nabídky pětiprocentního zvýšení.

Od letošního roku stouply minimální mzdové tarify o 6,1 procenta. Průměrná mzda v oboru činila 23.713 korun měsíčně, prohloubil se tak rozdíl proti mzdám v národním hospodářství. Průměrná hrubá mzda v ČR ve třetím čtvrtletí činila 31.516 Kč.

Nárůst minimálních mzdových tarifů je významně ovlivněn zvýšením minimální mzdy, poukázal Pýcha. Dva nejnižší tarifní stupně tak stoupnou o 9,5 procenta a 8,8 procenta, ostatní tarify se zvýší shodně o šest procent. Vzroste také možný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění o 200 korun měsíčně, což bude platit do roku 2021.

Dohoda o tarifech je součástí kolektivní smlouvy, kterou dnes podepsali zástupci Zemědělského svazu ČR, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů a Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR. Podle Pýchy by se platnost smlouvy měla rozšířit na všechny subjekty v zemědělství, lesním a vodním hospodářství.

"Zvýšení minimální mzdy, vývoj mezd v celé ekonomice spolu s nedostatkem pracovní síly tlačí na růst mezd také v zemědělství," uvedl Pýcha. V letošním roce v sektoru zemědělství, lesnictví a rybářství podle svazu vzrostou mzdy zhruba o sedm procent.

Loni klesl počet pracovníků v zemědělských podnicích o 0,2 procenta na zhruba 100.000 lidí. Zpomaluje se tak dlouholetý úbytek, předloni byl pokles 0,7 procenta. Přes 42 procent pracovníků v oboru je ve věku mezi 45 a 59 lety. Podíl pracovníků v zemědělství tvoří 1,9 procenta celkové zaměstnanosti v zemi.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 28. 12. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:28