Agris.cz - agrární portál

V Německu se letos po letech prodalo více piva

31. 12. 2018 | ČTK

V Německu se letos zásluhou horkého léta prodalo po letech více piva. Podle odhadu šéfa Německého spolku pivovarníků Holgera Eicheleho by nárůst mohl činit zhruba jedno procento. V uplynulých letech se odbyt zlatavého moku v zemi výrazně snižoval. Loni se jej prodalo dokonce nejméně od znovusjednocení země v roce 1990, připomněl týdeník Der Spiegel.

Možnou příčinou propadu je stárnutí německého obyvatelstva. Starší lidé alkohol obvykle vyhledávají méně. Podle studie spolkové centrály pro zdravotní osvětu přestávají v posledních letech holdovat alkoholu ale i mladší ročníky. Pivovary na to reagují nabídkou stále nových nealkoholických druhů.

Podle Eicheleho se odbyt těchto nápojů letos vyvíjel "senzačním způsobem". Od ledna do září stoupl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 11 procent. Nealkoholické ochucené pivní směsi typu radler pak narostly dokonce o 21 procent. Nealkoholické druhy piv mají již dnes na německém trhu téměř sedmiprocentní podíl, v zemi je již nyní na výběr z více než 400 značek. "V budoucnu uvaříme každý desátý litr bez alkoholu," řekl listu Eichele.

V ČR se loni prodej piva snížil o 2,1 procenta na 16,04 milionu hektolitrů. Spotřeba na osobu klesla o pět litrů na 138 litrů. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven je to nejméně v historii. Do budoucna Svaz předpovídá pro domácí trh stagnaci nebo pokles spotřeby na hlavu.

vjn hej


Zdroj: ČTK, 31. 12. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:19