Agris.cz - agrární portál

Výrobce střívek Devro v Jilemnici optimalizuje výrobu a propouští

7. 1. 2019 | ČTK

Výrobce potravinářských střívek Devro (dříve Cutisin) v Jilemnici na Semilsku propouští. Firma zaměstnává tisíc lidí v Jilemnici a Slavkově u Brna, kolik z nich výpověď dostane, nechce komentovat. Zamýšlí zefektivnit provoz a uvolnit prostředky pro růstovou investiční strategii společnosti v dalších letech, sdělil dnes na dotaz ČTK mluvčí společnosti Tomáš Jelínek. Podle informací od zaměstnanců by se mělo v Jilemnici propouštění dotknout několika desítek lidí.

"Změny se dotknou našich provozů ve všech zemích a budou znamenat snižování proporcionálně malého počtu zaměstnanců. Reorganizace probíhá v těsné spolupráci s odborovými organizacemi na pracovištích a příslušnými úřady práce," uvedla provozní ředitelka společnosti Devro Irena Beranová.

"Víme, že se tam něco děje, ale s námi firma nekomunikuje," řekl dnes ČTK jilemnický místostarosta Vladimír Vinklář (SDH Jilemnice). Pokud by mělo Devro výrazněji zredukovat počty zaměstnanců, byl by to podle něj pro město problém. "Jsou spolu se Škodou Auto v nedalekém Vrchlabí největším zaměstnavatelem zdejších lidí, pracují tam celé rodiny," dodal starosta.

Úřad práce zatím o velkém propouštění informace nemá. "V Libereckém kraji nahlásil v listopadu hromadné propuštění jeden zaměstnavatel a tento krok se dotkne osmi jeho zaměstnanců," sdělila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. V celé zemi nahlásili podle ní propouštění čtyři zaměstnavatelé. Dohromady by mělo o práci přijít 419 lidí. Údaje za prosinec zatím k dispozici nejsou. V současné době by ale lidé propuštění z Devro měli mít velkou šanci najít nové uplatnění. Na konci listopadu byla na Jilemnicku nezaměstnanost na 2,5 procenta, práci hledalo 287 lidí, pro které měl úřad 279 volných míst.

Jilemnické Devro vyrábí umělá potravinářská střeva určená masným a drůbežářským podnikům. Je součástí stejnojmenné nadnárodní skupiny se sídlem ve Skotsku. V roce 2017 skončilo podle obchodního rejstříku hospodaření jilemnické firmy ziskem přes 875 milionů korun při celkových výnosech 3,13 miliardy korun. Podnik patří k největším zaměstnavatelům v Libereckém kraji. V roce 2015 získala firma prostřednictvím agentury CzechInvest investiční pobídku, když se do modernizace a rozšíření rozhodla investovat více než 1,5 miliardy korun. Zajistit tak měla 120 nových pracovních míst.

Leona Vacková sd


Zdroj: ČTK, 7. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:34