Úterý, 19. března 2024

Kroměříž: Nové krajinné prvky - výsadba zeleně na okraji města

Kroměříž: Nové krajinné prvky - výsadba zeleně na okraji města

Kroměříž připravuje výsadbu zeleně v polích na okraji města. Krajinné prvky tvořené stromy a keři budou vysazeny ve dvou lokalitách - poblíž sportovního letiště u soutoku řek Moravy a Kotojedky a v části města Trávnické zahrádky v lokalitě zvaná Obora. Náklady činí podle projektu 4,2 milionu korun, 3,9 milionu korun radnice získá z evropských fondů.

Podle místostarosty Marka Šindlera (ČSSD) přinese nová výsadba řadu kladných dopadů. ,,Zeleň přispěje k zadržování vody v krajině, má pozitivní vliv na její vzhled i na rozmanitost rostlinných a živočišných druhů," uvedl Šindler.

Lokalita u letiště je součástí navrhovaného lokálního biocentra Vlčetín, které je podle územního plánu vedeno jako plocha krajinné zeleně. Navazuje na stávající porosty kolem řek a nachází se na parcele patřící městu, která je nyní využívána zemědělsky jako orná půda. Výsadba se dotkne plochy o rozloze 8,5 hektaru.

,,Počítá se zde s téměř 2100 stromy, 300 keři i s lučními travinami a bylinami. Půjde o rozmanité druhy stromů, například o dub, habr, lípu, javor, jasan, olši, vrbu či o ovocné stromy starých odrůd, jako jsou jabloň, třešeň a švestka," popsal Martin Posolda, který má na starost městskou zeleň. S výsadbou se podle něj začne příští rok na jaře.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů