Agris.cz - agrární portál

Pivovar Zubr od února zdraží půllitr sudového piva až o korunu

17. 1. 2019 | ČTK

Přerovský Pivovar Zubr od 1. února kvůli rostoucím výrobním nákladům zvýší ceny půllitru sudového piva v průměru o 70 haléřů až jednu korunu. Novinářům to řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. Naposledy přerovský pivovar zdražoval před rokem, kdy cenu půllitru piva zvedl o 50 haléřů. Pivo už loni na podzim zdražil Plzeňský Prazdroj či Pivovary Staropramen.

Chystané zvýšení cen piva zdůvodnil Pluháček rostoucími náklady na výrobu, které souvisí se zdražováním surovin i elektrické energie. Po loňské špatné úrodě například výrazně vzrostla cena chmele. "Projevují se i rostoucí mzdové náklady, abychom si v pivovaru udrželi kvalitní pracovníky," podotkl Pluháček.

Největší český pivovar Plzeňský Prazdroj loni v říjnu zdražil pivo v průměru o 3,7 procenta, týkalo se to zejména ležáků a prémiových piv. Půllitr piva tak zdražil o 1,50 koruny, konečnou cenu v restauraci si ale určují obchodníci.

Zvýšení cen pak oznámily i některé další pivovary. Například Pivovary Staropramen od 1. listopadu zdražily točené pivo o 3,2 procenta. Ceny se zvýšily u většiny tankových ležáků a prémiových piv o 0,6 koruny až 1,4 koruny na půllitr.

Přerovský pivovar loni uvařil 255.000 hektolitrů piva, stejný výstav vykázal i v předchozích dvou letech. "Zvýšili jsme loni tuzemský prodej sudového piva o tři procenta, což považujeme za velký úspěch v době, kdy dochází k přesunu konzumace piva z restaurací a barů do domácího prostředí," uvedl Pluháček.

Pivovar Zubr se loni podle Pluháčka soustředil na tuzemský trh a podporu prodeje čepovaného piva. Zhruba 60 procent vyrobeného piva v roce 2018 stočil do sudů. Pivovar prodává svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Export se na prodejích Pivovaru Zubr podílí zhruba pětinou. Hlavním vývozním teritoriem Pivovaru Zubr zůstává Slovensko, pivovar ale vyváží také například do Číny, Vietnamu, Dominikánské republiky či na Kapverdské ostrovy.

Pivovar Zubr v roce 2017 investoval zhruba 15 milionů korun do modernizace linky na stáčení piva do plechovek, aby kvůli rostoucí poptávce výrazně zvýšil její výrobní kapacitu. "Loni jsme zaznamenali nárůst prodeje plechovkového piva o 15 procent. Tento obal je čím dál víc populární," podotkl Pluháček.

Pivovar Zubr loni na podzim společně se sesterským Pivovarem Litovel ovládl kategorii Bohemian-Style Pilsner na mezinárodní degustační soutěži European Beer Star 2018, která se konala v Norimberku. Zubr Premium získal zlatou medaili, Litovel Premium stříbrnou.

Pivovar Zubr patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva.

 

Petr Běhal kš


Zdroj: ČTK, 17. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 06:09