Největší vinařská laboratoř otevřela nové prostory
18. 1. 2019 | ČTK
Největší komerční vinařská laboratoř v České republice, BS vinařské potřeby, dopoledne otevřela nové prostory ve Velkých Bílovicích. Laboratoř nabízí vinařům zejména analýzy hroznů a moštů i samotného vína před lahvováním.
"Zájem o služby laboratoře každoročně roste, například mezi lety 2017 a 2018 přibližně o 18 procent. Takový nárůst sledujeme v posledních letech každoročně. Jedním z důvodů pro rozšíření laboratoří tak byla kapacita, v posledních dvou letech nám byly původní prostory již malé," uvedl enolog společnosti Miloš Vidlář. V loňském roce pracovníci laboratoře vypracovali přes 23.000 analýz.
V nových prostorách nabídne společnost vinařům druhy analýz, které dosud dělat nemohla. "Od loňského roku rozšiřujeme naše služby také o spektrofotometrické metody. Vloni jsme začali s analýzami obsahu železa ve víně a letos chceme pokračovat na analýzách mědi a polyfenolů. Dále bychom chtěli nabídku analýz rozšířit o kyselinu sorbovou a kyselinu glukonovou," řekl Vidlář. Laboratoř může posuzovat i mikrobiologickou stabilitu vína a kontrolovat hygienu výrobních prostor a vybavení.
V nových prostorách je také plnohodnotná degustační místnost oddělená od laboratoře, kde se odehrává enologické poradenství.
Rytmus práce v laboratoři se mění spolu s tím, jak se během roku vyvíjí práce na vinicích i ve sklepích. "Největší zájem o naše služby je v prvním a posledním kvartále. V tom prvním jde hlavně o zjišťování stability vín a v největší míře analýzy pro zatřídění vín SZPI. V posledním kvartále jsou to analýzy v průběhu fermentace a analýzy mladých vín. Práce ale přibývá celoročně, v posledních letech i díky předsběrovým analýzám, které probíhají od začátku až poloviny srpna," uvedl Vidlář. Výsledky analýzy dostanou vinaři tentýž den, když dodají vzorky dopoledne, ale nejpozději den následující.
Analýzy laboratoře pomáhají vinařům stanovit, kdy budou jednotlivé odrůdy sklízet, a lépe naplánovat vinobraní. Zejména v letech, kdy není počasí úplně standardní, jako to bylo v loňském roce, kdy vinobraní začalo až s měsíčním předstihem.
Zdroj: ČTK, 18. 1. 2019
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 15:52
