Agris.cz - agrární portál

SZPI se dohodla na přeshraniční spolupráci s kolegy z Polska

24. 1. 2019 | ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se dohodla na přeshraniční spolupráci s kolegy z téže instituce v Polsku. Již dříve inspekce navázala spolupráci s Rakušany, Slováky a německými zeměmi Sasko a Bavorsko. Polské potraviny patří podle dosavadních zjištění SZPI k jedněm z nejproblematičtějších na českém trhu. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) by měla spolupráce vést k efektivnější ochraně zákazníků před těmi polskými potravinami, které nevyhovují zákonům, uvedla v tiskové zprávě SZPI.

Česká strana o spolupráci usilovala dlouhodobě, například s Rakušany funguje již od roku 2006. Spolupráce bude spočívat v tom, že čeští inspektoři pojedou do Polska a budou zjišťovat, jak funguje činnost jejich polských kolegů. V příhraničních regionech mají také vzniknout osobní sítě kontaktů, aby se zefektivnila kontrola potravin. Stejně bude fungovat spolupráce i opačně, takže Poláci pojedou do Česka. Společně inspektoři navštíví i výrobce potravin na obou stranách hranice.

"Hlavním cílem je zlepšit ochranu spotřebitele v oblasti jakosti ale i bezpečnosti potravin v obou státech. Věřím, že výměnné pobyty povedou k vzájemnému předání toho nejlepšího z kontrolní praxe obou dozorových institucí, maximálně usnadní komunikaci do budoucna a minimalizují množství nevyhovujících potravin, se kterým jsme se bohužel na našem trhu setkávali v minulosti," řekl Toman.

Mezi prohřešky některých polských potravin patří například falšování, kdy v potravině chybí dražší a kvalitnější složka na úkor méně kvalitní a levnější. Obvykle jde o masné výrobky, objevily se i kečupy. Inspektoři zachytávají také ovoce a zeleninu, zejména jablka, s nadlimitním množstvím pesticidů.

mei hj


Zdroj: ČTK, 24. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 06:54