Agris.cz - agrární portál

Ceny zeleniny letí vzhůru: Drahé brambory? Raději si je vypěstuji, popisuje žena

24. 1. 2019 | Denik.cz

Brambory, ale také cibule, hlávkové zelí či mrkev jsou výrazně dražší. Za loňský rok šly ceny nahoru až o téměř sto procent. Lidé se vracejí k vlastnímu pěstování zeleniny.

Už žádné brambory z obchodu. K tomuto závěru došla Silvie Benešová z Vyškova poté, kdy jí rozzlobily stále vyšší ceny této základní zeleniny. Navíc stále častěji si domů z obchodu přinášela brambory velmi nekvalitní. „Zvlášť ty z hypermarketů jsou hrozné. Černé, plné kazů. Pod slupkou to nejde vidět, až při škrábání jsem vždy skoro půlku vyhodila. A za tu cenu? Děkuji, nechci,“ svěřila se Deníku Rovnost žena.

Už loni proto na pozemku u rodičů začala s pěstováním brambor. „Kupodivu byla úroda velmi slušná. Ve sklepě nám vydrží dlouho a jsou výborné. Sice jsme si museli trochu zapracovat, ale s minimálními náklady. Letos do toho jdeme znovu, když nic jiného, tak stávající ceny tomu nahrávají,“ naznačila Benešová.

Brambory zdražily v porovnání s listopadem loňského roku o zhruba třicet procent. „Meziročně pak dokonce o přibližně čtyřicet procent,“ informoval hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Potraviny podle ekonoma zdražují ze tří zásadních důvodů. „Prvním je obecný růst napříč ekonomikou, pochopitelně tedy i v zemědělství a potravinářství. Druhou příčinou je loňské suché a teplé klima, které způsobilo horší úrodu obilovin typu pšenice nebo ječmene či právě brambor nebo máku a některých druhů zeleniny,“ nastínil Kovanda. Tlak na růst cen potravin tak bude podle Kovandy pokračovat i v dalších měsících letošního roku.

Podle majitele břeclavské společnosti BIO produkty Františka Krále je v evropských zemích běžné mít z hektaru výnos kolem šedesáti tun brambor v konvenční produkci. „Třeba ve Francii či Polsku. Brambory jsou našlapané, musí se tam dát co nejvíce hnojiv. Ovšem takové brambory jsou náchylné k chorobám. Takže se použije další chemie,“ řekl Král.

„Protože děláme ekologickou produkci, máme výnosy nižší. Asi 20 tun z hektaru. Ale lidi si to stále více uvědomují, že jde o čistou produkci bez chemie. Naše brambory lze dnes koupit za patnáct korun za kilogram. Cenu jsme zvedli právě včera ze dvanácti korun,“ dodal ve středu Král.

Jak dodal, brambory lze na jihu Moravy stále ekologicky pěstovat. „Je to náročné, především skladování a navíc musíme pochopitelně zavlažovat. Jinak to nejde,“ řekl Král.

Autor: Dalibor Krutiš


Zdroj: Denik.cz, 24. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 23:04