Agris.cz - agrární portál

Myslivci už nemusejí udržovat aktivní pachové ohradníky u Zlína

25. 1. 2019 | ceskenoviny.cz

Veterináři dnes zrušili povinnost pro myslivce udržovat účinnou aktivní látku v pachových ohradnících na Zlínsku, které částečně lemovaly oblast, kde se od roku 2017 vyskytoval africký mor prasat. Vyplývá to ze změny mimořádných veterinárních opatření, kterou Státní veterinární správa (SVS) uveřejnila na své úřední desce. Povinnost se dosud týkala devíti mysliveckých sdružení. Účinná látka byla naposledy doplněna na začátku letošního ledna, řekl ČTK zástupce tiskového mluvčího SVS Petr Majer.

Už loni na podzim odvolali veterináři zákaz vstupu do lesů, polí a na polní cesty v okolí Zlína, který vyhlásili kvůli nebezpečí rozšíření nákazy. V listopadu skončilo vymezení takzvané vysoce rizikové oblasti o rozloze téměř 90 kilometrů čtverečních východně od krajského města, kde zmiňovaný zákaz platil. Zrušením vysoce rizikové oblasti přestal platit i zákaz společného lovu veškeré zvěře.

Letos v lednu veterináři povolili konzumaci odlovených divokých prasat z oblasti zamořené africkým morem na Zlínsku. Lovci ale stále musejí plnit podmínky biologické bezpečnosti. Také se v oblasti sjednotilo zástřelné na 3000 korun, bez rozdílu váhy prasete.

Změny podle veterinářů reagují na zlepšující se situaci u afrického moru prasat v České republice. Od posledních nálezů uhynulých nakažených prasat totiž uplynulo více než devět měsíců. Všechny pocházely z dříve vymezené vysoce rizikové oblasti.

Nákazu afrického moru prasat se v České republice podařilo zdolat, uvedl už před časem ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Nákaza byla potvrzena u 212 uhynulých a 18 ulovených divočáků. Poslední pozitivní nálezy pocházejí z poloviny loňského dubna, šlo však o kusy, které uhynuly o několik měsíců dříve. Do konce letošního dubna by proto Česká republika mohla získat status země bez výskytu této choroby, uvedla SVS.

Už na začátku loňského října zrušila SVS povinnost udržovat funkčnost elektrických ohradníků, které lemovaly část vysoce rizikové oblasti. Zlínský kraj je následně do konce října nechal odinstalovat.

V zamořené oblasti stále platí zákaz chovu domácích prasat v chovech, které nejsou registrovány podle takzvaného plemenářského zákona. Nařízení vstoupilo v platnost 1. prosince 2017, lidé na jeho základě museli porazit 22 prasat. Pokud chtějí lidé prasata v zamořené oblasti chovat, musejí se registrovat.

V oblasti s intenzivním odlovem, která zahrnuje velkou část Moravy, bylo od 1. února do 31. prosince 2018 zastřeleno 9755 divokých prasat, letos jich myslivci v této oblasti ulovili 876. "Ani jedno z prasat ulovených v oblasti s intenzivním odlovem africký mor prasat nemělo," uvedl Majer.

V České republice se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé v červnu 2017 na okraji Zlína. Nákazu se podařilo udržet na velmi malém území, což považují veterináři za mimořádný úspěch. Do chovů se nerozšířila. Kdyby se tak stalo, bylo by nutné je vybít.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 25. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:08