Agris.cz - agrární portál

Argentina obnoví vývoz bionafty do EU, dohodla se s Bruselem

31. 1. 2019 | ČTK

Argentina obnoví vývoz bionafty do Evropské unie, s Bruselem už se dohodla na podmínkách. Oznámilo to dnes argentinské ministerstvo zahraničí. Komora zastupující sektor biopaliv podle ministerstva nabídla v rámci dohody cenové a objemové závazky. Státy EU dnes podle zdrojů agentury Reuters podpořily návrh Evropské komise (EK) uvalit na dovoz bionafty z Argentiny antisubvenční cla, z nichž má ale část argentinských producentů výjimku.

Zavedení antisubvenčních cel se netýká právě těch producentů, kteří přistoupí na minimální cenu a závazek objemu. Buenos Aires postup Bruselu vítá. Evropská unie v minulosti uvalila na dovoz bionafty z Argentiny vysoké clo, jihoamerická země se ale proti tomuto kroku úspěšně bránila u Světové obchodní organizace (WTO).

Pro cla na dnešním jednání hlasovalo všech 28 členských zemí EU. S jejich podporou tak může komise antisubvenční cla zavést. Lhůta pro toto rozhodnutí je stanovena na 28. února.

Podle dokumentu, do něhož měl v prosinci Reuters možnost nahlédnout, EK navrhla cla v rozpětí 25 až 33,4 procenta. K dotčeným vývozcům patří argentinské divize společností Bunge, Cargill a Louis Dreyfus, stejně jako domácí Molinos Río de la Plata.

Přístup EU ocenila Evropská rada pro biopaliva (EBB), která zastupuje producenty v unii. Argentinští vývozci, kteří přistoupí na minimální cenu, podle ní budou moci na unijní trh dodávat asi 1,2 milionu tun bionafty ročně. Jak uvedla dřívější zpráva EBB, loni v červenci se Argentina podílela na evropském trhu bionafty 25 procenty.

Evropská unie v roce 2013 uvalila na dovoz bionafty z Argentiny vysoké clo s odůvodněním, že země vyváží do EU bionaftu pod výrobními náklady. Argentina se pak obrátila na WTO, která rozhodla v její prospěch. EU se rozhodnutí podřídila a cla v září 2017 snížila na 4,5 až 8,1 procenta z 22 až 25,7 procenta. Před rokem EK ohlásila nové vyšetřování v této věci.


Zdroj: ČTK, 31. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:19