Agris.cz - agrární portál

Skandál se zkaženým masem zasáhl 14 zemí včetně ČR, EU vyšetřuje

2. 2. 2019 | ČTK

Evropská unie zahájila vyšetřování skandálu kolem problémového masa z Polska. Kontroloři v pondělí odcestují do Polska, aby situaci analyzovali, potvrdila dnes mluvčí Evropské komise. Skandálem je podle komise zasaženo nejméně 14 zemí včetně České republiky. Příslušný polský masokombinát v Mazovském vojvodství, kde polské úřady provádějí vyšetřování mimo jiné kvůli ilegálním porážkám zvířat, byl uzavřen.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála reportáž zpravodajské televize TVN24. Z ní vyplynulo, že během noci byl na jatkách porážen nemocný dobytek. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala dnes agentura DPA.

Ilegální praktiky potvrdil i hlavní polský veterinář Pawel Niemczuk. Byla to ilegální procedura prováděná v noci, kdy chyběl veterinární dohled," řekl Niemczuk.

Podle Evropské komise jsou skandálem kromě Polska podle dosavadních poznatků zasaženy také Německo, Francie, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko, Švédsko, Česká republika a Portugalsko. Rozsah rozšíření přitom ještě není zcela jasný.

Český ministr zemědělství Miroslav Toman dnes řekl, že do Česka se dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího z problematických polských jatek. Kritizoval přitom, že Varšava opakovaně ujišťovala, že toto maso do ČR vyvezeno nebylo.

Na Slovensko bylo dovezeno až 600 kilogramů masa z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy, řekl dnes ČTK šéf slovenské veterinární a potravinářské správy Jozef Bíreš.

Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume dnes oznámil, že do Francie se dostalo 800 kilogramů zkaženého masa a z toho 150 kilogramů bylo zabaveno.

Polské úřady maso stáhly z trhu, ale nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski tvrdí, že jde o nahodilý případ. Podvod podle něj ale silně poškozuje pověst polských potravin. Varšava ohlásila přísnější kontroly jatek.


Zdroj: ČTK, 2. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 19:28