Agris.cz - agrární portál

PAP: Problematickým polským jatkám byl zakázán prodej produktů

4. 2. 2019 | ceskenoviny.cz

Polská jatka, na kterých byly poráženy nemocné krávy, byla vyřazena ze seznamu závodů, jež mají povoleno prodávat svou produkci. Podle dnešní zprávy agentury PAP to oznámilo polské ministerstvo zemědělství. Dodalo, že informace o masu pocházejícím z tohoto nezákonného zdroje byly vloženy do evropského systému rychlého varování RASFF. Polské úřady už dříve sdělily, že jatka byla uzavřena.

Systém RASFF spravuje Evropská komise (EK) a slouží k rychlé výměně informací o rizikových potravinářských produktech mezi členskými zeměmi Evropské unie. Umožňuje rovněž vysledování dodávek masa a jejich stažení z trhu.

"Maso z ilegálních jatek expedované na trhy v Polsku a v zahraničí je lokalizováno a stahováno," uvedlo ministerstvo. Upozornilo, že testy zabaveného masa neodhalily žádné biologické riziko. "Jako preventivní opatření je nicméně z těchto jatek všechno maso stahováno, protože jejich aktivity porušovaly zákon," dodal resort.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená televizní reportáž z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl porážen nemocný dobytek bez přítomnosti veterináře.

Evropská komise v pátek uvedla, že maso z těchto jatek se dostalo na trh 14 členských zemí EU, včetně České republiky. Upozornila, že je v úzkém kontaktu s polskými úřady a že záležitost se vyšetřuje.

Do Česka se podle ministra zemědělství Miroslava Tomana dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího z těchto jatek. Maso skončilo v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem.

Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis ve čtvrtek oznámil, že v pondělí do Polska odcestují inspektoři EU. Vyzval Polsko k přísnému potrestání "pachatelů této kriminální činnosti, která by mohla představovat riziko pro zdraví veřejnosti a která vykresluje nepřijatelné zacházení se zvířaty".

 

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 4. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:02