Agris.cz - agrární portál

Ministr Toman: Polsko přijme do konce března novou legislativu, naši veterinární inspektoři prověří situaci na místě

5. 2. 2019 | MZe ČR

Polsko přijme do konce března změnu legislativy, díky které budou všechna jatka pod nepřetržitým kamerovým dohledem. Zároveň skončí praxe, kdy mohli státní veterinární inspektoři delegovat dozor na jatkách na soukromé veterináře. V telefonickém rozhovoru s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem to dnes uvedl jeho polský protějšek Jan Krzysztof Ardanowski.

„S panem ministrem Ardanowskim jsme se dohodli na užší spolupráci našich dozorových orgánů. Přesvědčil jsem pana ministra, že naši veterinární inspektoři vyrazí do Polska, aby si ujasnili technické detaily spolupráce a osobně se podívali, zda opatření v Polsku fungují,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Změna legislativy, týkající se systému kontrol na polských jatkách, by měla být podle polského ministra přijata do konce března. Jatka poté budou muset být snímána 24 hodin denně kamerami. Polská veterinární správa již ani nebude moci delegovat dozor na soukromé veterináře.

„Než budou přijata všechna nutná opatření, přetrvává naše nedůvěra ve funkčnost polského systému. Ministra Ardanowského jsem ujistil, že nechci žádnou obchodní válku, nejdůležitější je pro mě ale ochrana našich spotřebitelů, proto budeme nadále intenzivně kontrolovat dovozy,“ uvedl ministr Toman s tím, že v případě zhoršení situace je ČR stále připravena přijmout mimořádná veterinární opatření, která by zakázala dovoz polského hovězího masa.

Dle sdělení polského ministra se na trh nedostalo maso zvířat, která by byla nemocná nebo léčena antibiotiky. Polsko také zahájilo kontrolu všech jatek v zemi, na kterých se poráží prasata a skot a prověřuje inzeráty, které nabízely výkup zraněného dobytka. V Polsku také od pondělí 4. února probíhá audit Evropské komise.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

 


Zdroj: MZe ČR, 5. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:59