Agris.cz - agrární portál

Na jihu Moravy loni vzniklo pět minipivovarů, celkem jich bylo 53

7. 2. 2019 | ČTK

Na jihu Moravy vařilo na konci loňského roku pivo nejméně 53 minipivovarů. Ve srovnání s rokem 2017 jich pět přibylo, naopak činnost ukončil brněnský Magistr. ČTK to zjistila ze statistiky na webu www.pivovary.info.

O rok dříve v kraji vzniklo malých pivovarů devět. "Je patrné, že dynamika růstu počtu minipivovarů v regionu se loni mírně zpomalila. Navíc zanikl brněnský Magistr, který fungoval od roku 2011 a měl problémy dlouhodobě. Zajímavostí je, že jde teprve o pátý minipivovar v regionu, který za více než čtvrtstoletí, kdy minipivovary v kraji fungují, skončil," uvedl Filip Vrána z Mendelovy univerzity, který se sledováním pivovarnictví a jeho historií na jihu Moravy dlouhodobě zabývá.

Na území Brna v uplynulém roce vznikl pouze jeden restaurační pivovar v opraveném domě U Tomana na náměstí Svobody. Hned v lednu loňského roku zahájil svůj provoz minipivovar Tor v Šatově na Znojemsku, v dubnu následoval restaurační pivovar Feldsberg ve Valticích, v srpnu Březácký sup v Březí na Břeclavsku a na podzim Řemeslný pivovar Rojc v Rozdrojovicích na Brněnsku.

"Momentálně vaříme pět různých piv, koupit se dají pouze u nás v pivovaru. Zájem je obrovský, obvykle nám to, co uvaříme, zákazníci hned rozeberou," konstatovala Aneta Čotová z šatovského minipivovaru Tor. Pivo vaří její manžel ve volném čase, tedy hlavně o víkendu, v podniku pomáhají i rodiče. Ročně uvaří pivovar v rodinném domku přibližně 8000 litrů piva. Po prvním roce existence zatím rozšíření výroby neplánují, možná jen pivovar doplní posezení pro teplé dny, aby zákazníci měli kde popíjet. Pivo tu stáčí pouze do lahví o objemu 0,75 litru.

Oproti tomu rozdrojovický Řemeslný pivovar Rojc, který začal fungovat až na podzim, momentálně dodává pivo pouze v sudech do několika podniků v Brně a okolí. Maximální výstav 13.000 litrů ročně zatím poptávce dostačuje, nejvíce piva této značky se vypije v místní rozdrojovické hospodě.

"Vaříme čtyři piva. Unikátní je Manuka, dvanáctka ležák, do kterého přidáváme lístky manuky, což je rostlina se silnými antioxidačními účinky, z níž se vyrábí med. Recept jsme si přivezli přímo z Nového Zélandu, kde jsme se toto pivo naučili vařit, lístky nám odtamtud posílají," uvedl Matěj Ingršt z pivovaru Rojc, který v pivovaru pracuje se svým otcem.

Podle portálu pivovar.info vzniklo v celé republice 47 nových minipivovarů. Odborníci odhadují, že celkem působilo na konci roku 2017 v Česku okolo 400 minipivovarů, za rok 2018 zatím nejsou informace dostupné. Přesnou evidenci ale znesnadňují i některé takzvané létající pivovary, které si nechávají pivo vařit jinde a vydávají se za klasické kamenné provozy.

Veronika Skálová


Zdroj: ČTK, 7. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 01:37