Agris.cz - agrární portál

Jarošovský pivovar z U. Hradiště loni uvařil 4270 hektolitrů piva

13. 2. 2019 | ČTK

Jarošovský pivovar z Uherského Hradiště loni uvařil 4270 hektolitrů piva, meziročně o 1750 hektolitrů více. Díky loňskému nákupu nových technologií a rozšíření výroby je však nyní schopen ročně uvařit až 10.000 hektolitů piva. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělila mediální zástupkyně pivovaru Gabriela Uherková. Loňské výsledky hospodaření pivovar zatím nezveřejnil.

Mezi stálou produkci pivovaru patří desetistupňové, jedenáctistupňové, dvanáctistupňové a čtrnáctistupňové pivo. Mimo ni nabídl pivovar v roce 2018 zákazníkům také devět speciálních piv. Letos by jich v reakci na vzrůstající oblibu pivních speciálů mělo být více. "Ten první v letošním roce navazuje na tradici místního pivovarnictví. Jde o Jarošovský Ursus 19%. Poprvé byl v původním Jarošovském pivovaru uvařen ve 30. letech 19. století," uvedla Uherková.

Ještě v tomto měsíci uvede pivovar na trh také třináctistupňové Jarošovské Valentýnské. V dalších částech roku znovu uvaří i speciály, které lidem nabídl už loni, konkrétně jedenáctku Letňák a třináctku Cérka.

Loni na podzim otevřel pivovar ve svém areálu malé muzeum věnované historii Jarošovského piva. Pravidelné exkurze se v něm konají každý pátek od 16:00. "Vážíme si těch střípků historie, které u nás můžete vidět, protože vařit pivo je řemeslo, a to jak známo, se učí od otců a dědů," uvedl ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

V Jarošově, místní části Uherského Hradiště, se pivo po dlouholeté odmlce znovu začalo vařit před dvěma lety. Nový pivovar vznikl v opravené budově nedaleko původního areálu někdejšího pivovaru. Jarošovské pivo je mimo jiné k dostání v pivovaru v Pivovarské ulici a v prodejnách po celém Zlínském kraji. Pivovar prodává pivo v sudech, nabízí ho ale i ve skleněných lahvích o objemu 0,75 litru nebo PET lahvích.

Pivo se v Jarošově vařilo od 17. století. Jeho produkce přesahovala v 90. letech minulého století 300.000 hektolitrů. Po roce 1989 ale pivovar stále obtížněji konkuroval velkým pivovarům a na konci roku 1997 výrobu piva ukončil. Na propagaci pivovaru měla velký vliv píseň Jarošovský pivovar, kterou za odměnu svým sponzorům napsala v roce 1994 kapela Argema.


Zdroj: ČTK, 13. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 12:17