Agris.cz - agrární portál

Heineken loni zvýšil prodej ve všech regionech, růst čeká i letos

14. 2. 2019 | ČTK

Nizozemská pivovarnická skupina Heineken loni zvýšila provozní zisk bez započtení mimořádných položek o 6,4 procenta na 3,87 miliardy eur (téměř 100 miliard Kč). Díky vyššímu prodeji a zájmu zákazníků o dražší nápoje firma čeká růst i letos. Druhý největší producent piva na světě dnes uvedl, že růst loni vykázaly všechny regiony, na což akcie Heineken zareagovaly zpevněním o čtyři procenta.

Výsledek mírně překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters očekávali provozní zisk 3,85 miliardy eur. Podniku se ale nepříznivým vlivem směnných kurzů snížila provozní marže. Vliv na její pokles měla i nečekaně výrazná expanze v Brazílii, kde se marže pohybují pod průměrem celé skupiny.

Heineken, jehož stejnojmenný ležák jde dobře na odbyt zejména v Evropě, loni těžil z mistrovství světa ve fotbale a z horkého léta ve velké části Evropy. Rostl i na svých dvou nejlepších trzích - v Mexiku a ve Vietnamu. Hlavní značka Heineken zvýšila díky růstu v Africe, východní Evropě a v Americe prodej o 7,7 procenta, což bylo nejvíce za více než deset let.

Akcie Heineken loni zaznamenaly pokles zhruba o 11 procent. Jedním z důvodů jsou obavy investorů ze změny spotřebitelských preferencí. Evropané a obyvatelé Spojených států totiž stále více upřednostňují víno a destiláty na úkor pití piva.

V České republice vlastní Heineken pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno. Skupina Heineken je dlouhodobě trojkou na českém trhu po Plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen. Jeho hlavní konkurent, světová pivovarnická jednička Anheuser Busch InBev, zveřejní hospodářské výsledky 28. února.


Zdroj: ČTK, 14. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 16:57