Agris.cz - agrární portál

Pražská restaurace klamala zákazníky, hovězí mělo jiný původ

14. 2. 2019 | ceskenoviny.cz

Pražská restaurace Grill Restaurant Za Větrem klamavě uváděla původ nabízeného masa. Restaurace nabízela dva pokrmy, v jejichž názvu figurovalo hovězí původem ze Severní Ameriky. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že šlo v jednom případě o hovězí z Austrálie a ve druhém o maso české, uvedl mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal. Podle majitele restaurace šlo o pozdní reakci na výpadek dodavatelů.

SZPI pokračuje v intenzivních kontrolách restaurací od konce ledna, kdy vypukla kauza prodeje hovězího z polských jatek z mrtvého či nemocného skotu.

Restaurace, která sídlí v ulici U Michelského lesa, nabízela pokrm nazvaný Severoamerický hovězí Flap (pupek), který obsahoval maso z Austrálie, druhé jídlo se jmenovalo Severoamerický hovězí hamburger s opečenými brambory, kde etiketa na obalu suroviny ukázala na český původ masa. "Maso mělo současně prošlé datum použitelnosti," uvedl Pospíchal.

Podle jídelního lístku na webu stojí hovězí hamburger 245 korun, již u něj není přívlastek severoamerický. Restaurace zároveň přejmenovala pupek na australský, 200 gramů stojí 325 korun.

"Běžně bereme od dodavatelů severoamerické maso, ale došlo k výpadku zásob. Vzali jsme proto rychle australské a české," řekl ČTK majitel restaurace David Hadrovský. Restaurace podle něj nestihla změnit název v jídelním lístku.

Inspekce zahájí s provozovatelem restaurace správní řízení o uložení pokuty.

SZPI před týdnem uvedla, že provedla přes 1100 kontrol restaurací od konce ledna, kdy aféra s polským hovězím začala. V pondělí informovala o třech restauracích, které klamaly zákazníky a uváděly jiný původ masa. Ani v jednom případě nebylo polské. Zároveň desítky podniků neměly dokumentaci osvědčující původ masa. V kontrolách SZPI pokračuje.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 14. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:37