Agris.cz - agrární portál

Vývoz vína a lihovin z Francie loni stoupl na rekord

14. 2. 2019 | ČTK

Vývoz vína a lihovin z Francie loni poprvé překonal hodnotu 13 miliard eur (335,5 miliardy Kč), přestože dodávky do Číny kvůli zpomalení ekonomického růstu v zemi a obchodním sporům prudce klesly. Celková hodnota vývozu stoupla o 2,4 procenta na 13,2 miliardy eur, uvedl dnes francouzský svaz vývozců vína a lihovin FEVS. Víno a lihoviny jsou druhou největší vývozní položkou Francie po leteckém průmyslu.

Hlavním tahounem růstu byly Spojené státy, kam vývoz stoupl o 4,6 procenta na 3,2 miliardy eur. USA jsou největším zahraničním trhem pro francouzské víno a lihoviny, na celkovém vývozu se podílejí téměř čtvrtinou.

Naopak vývoz do Číny se propadl o 14,4 procenta na jednu miliardu eur, když v roce 2017 vzrostl o 24,5 procenta. Tento propad však kompenzoval růst vývoz do Singapuru o 8,3 procenta a Hongkongu o 12,3 procenta. Obě města se využívají jako logistická centra pro dodávky na čínský trh, upozornil předseda FEVS Antoine Leccia.

Vývoz do Británie se snížil o 0,6 procenta na 1,3 miliardy eur. Británie je druhým největším vývozním trhem pro víno a lihoviny z Francie. Kvůli nejistotě ohledně odchodu Británie z EU se francouzští vývozci nyní připravují na odchod Británie bez dohody a navyšují zásoby v Británii. Někteří mají již rezervy do září. Leccia uvedl, že každý den překročí hranice mezi Francií a Británii zhruba 200 nákladních vozů s vínem a lihovinami.

Objem vývozu vína se snížil o 4,6 procenta, protož špatné počasí snížilo produkci vína v roce 2017 na rekordní minimum. Nedostatek vína však zvýšil ceny a hodnota vývozu tak stoupla o 2,6 procenta na 8,9 miliardy eur.

Vývoz lihovin se zvýšil o 1,8 procenta na 4,3 miliardy eur, hlavně díky koňaku, jehož export stoupl o 1,7 procenta na 3,1 miliardy eur. Nicméně tempo růstu výrazně zpomalilo z 10,8 procenta předloni.

Navzdory nejistotám kolem brexitu a obchodním sporům jsou francouzští vývozci optimističtí ve výhledu na letošní rok a očekávají opět nárůst vývozu do Číny a silnou poptávku z USA, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 14. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:31