Agris.cz - agrární portál

Moravskoslezské restaurace z polského hovězího nevaří

15. 2. 2019 | ČTK

Moravskoslezští hygienici se kvůli kauze polského hovězího masa zaměřili na kontrolu původu masa v restauracích i školních jídelnách. Během posledních dnů zkontrolovali přes tři desítky restaurací a 35 školních jídelen. Nedostatky nenašli. V kontrolách budou pokračovat. Novinářům to dnes sdělila krajská hygienička Helena Šebáková.

"Během šetření nebyly zjištěny žádné dodávky masa z Polska, ani maso s označením PL v oválném razítku," uvedla Šebáková. Kontroloři podle ní nezjistili ani nesoulad mezi označením masa a průvodní dokumentací. "Kontrolou nabývacích dokladů bylo zjištěno, že hovězí maso je odebíráno od dodavatelů z České republiky nebo je nakupováno v obchodních řetězcích," dodala hygienička.

Podle ní to bylo stejné i u školních jídelen. Skladové zásoby masa navíc ve školním stravování tvoří především vepřové a drůbeží maso a ryby. "Hovězí maso je pak většinou nakupováno v chlazeném stavu a poté bezprostředně zkonzumováno. V kontrolách pokračujeme i nadále," uvedla Šebáková.

Připomněla, že dodací listy i značení surovin včetně syrového masa hygienici kontrolují pravidelně i při běžné dozorové činnosti.

Od začátku letošního roku už takto provedli kontroly ve 164 provozovnách veřejného stravování a ve 34 školních jídelnách.

Na Polsko, které patří k předním vývozcům hovězího, se v posledních dnech obrací pozornost kvůli případům porážky nemocných krav a obchodování s jejich masem. V kraji se po vypuknutí kauzy uskutečnily i kontroly na hranicích s Polskem. Ukázaly však, že polské hovězí maso se do kraje už téměř nedováží. Po medializaci je zde totiž podle dřívějšího vyjádření ředitele ostravské krajské veterinární správy Severina Kaděrky neprodejné.


Zdroj: ČTK, 15. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 22:20