Agris.cz - agrární portál

Výhled Coca-Coly zastínil její solidní čtvrtletní výsledky

15. 2. 2019 | ČTK

Americký nápojový gigant Coca-Cola vykázal v závěrečném čtvrtletí loňského roku čistý zisk 870 milionů dolarů (19,9 miliardy Kč). Ve stejném období předchozího roku byla firma kvůli daňové reformě ve ztrátě 2,75 miliardy dolarů. Její akcie v reakci na dnešní oznámení přesto oslabily, solidní výkon ve čtvrtém čtvrtletí totiž zastínil výhled na letošní rok.

Coca-Cola čeká v letošním roce zisk na akcii mezi 2,06 a 2,10 dolaru, což je výrazně méně než 2,23 USD, jak odhadovali analytici. Jedním z důvodů je silný dolar.

Tržby ve čtvrtém kvartálu klesly o šest procent na 7,1 miliardy dolarů (162,1 miliardy Kč). To nicméně souviselo s prodejem stáčíren a negativním vlivem směnných kurzů. Bez započtení těchto vlivů by tržby podle firmy naopak o pět procent stouply. Společnost těží z vyšších cen a z rostoucího zájmu spotřebitelů o nízkokalorické nápoje typu Coca-Cola Zero Sugar.

O celé procento se snížil objem prodeje v Severní Americe. O tři procenta vyšší byly ale tržby z prodeje čaje a kávy, a to díky novým produktům uvedeným na trh v Japonsku a Číně. O jedno procento více se prodalo balené vody a nápojů pro sportovce.

Prodejci balených nápojů čelí růstu nákladů a nedostatku řidičů nákladních aut, což vede ke snižování marží, uvedla agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 15. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:08