Agris.cz - agrární portál

Toman: Od přísnějších kontrol hovězího neustoupíme, dokud Varšava nenapraví nedostatky

26. 2. 2019 | ČT 24

Minulý týden zavedlo Česko mimořádná opatření vůči dovozu hovězího z Polska. Ministerstvo zemědělství nařídilo plošné testování masa a trvají i policejní kontroly na celém území republiky. Dokud Varšava nezbaví svůj systém veterinárních kontrol problémů, nemá Česko důvod z nastavených opatření uhnout, uvedl v pořadu Interview ČT24 šéf resortu zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). 

„V Polsku byla kontrolní mise EU, nařídila opatření, která teď mají udělat – že by to neměli dělat soukromí veterináři, že by tam měly být kamery a že by měly být přesně identifikována zvířata,“ přiblížil Toman.

Varšava podle něj dostala čas na nápravu do konce března a česká strana svá mimořádná opatření rozhodně dříve neopustí. „Teprve až naši veterináři navštíví Polsko, budou jednat se svými kolegy a budou splněna opatření evropské mise, pak to můžeme teprve zrušit,“ vysvětlil.

Přísnější postup v podobě zákazu dovozu nicméně podle ministra není v současnosti na místě. „Dovoz by šel zakázat, pokud by se stalo nějaké mimořádné věcné pochybení nebo nakažlivé onemocnění, ale musíme si uvědomit, že tady máme volný pohyb zboží. Je to jedna z nejvyšších hodnot, které v Evropské unii máme,“ uvedl.„Samozřejmě, říkáme si, že by bylo fajn to zakázat, zase na druhou stranu nechceme ani zakazovat tok zboží.“

Miroslav Tomanministr zemědělství

Hodnotou je pro něj přitom i zdraví spotřebitele. „Právě proto děláme mimořádné veterinární opatření, proto to hlídáme,“ dodal.

V krajním případě Česko dovoz z Polska zastaví

Evropská komise uvedla, že je na České republice, aby podnikla opatření proti potravinám, u nichž existuje podezření, že mohou ohrozit zdraví. Toman však naznačil, že by Komise byla raději, kdyby Česko zvláštní režim zrušilo. „Kdybychom nedělali nic a řekli, že dobře, pojďme to kontrolovat, monitorovat, ale nedělejte tyhle prudké zásahy,“ podotkl ministr.

Toman bude o celé záležitosti jednat v Bruselu s komisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. „Myslím, že se nenecháme dotlačit do předčasného zrušení a mohu ubezpečit spotřebitele, že kontrolu budeme provádět dostatečně razantně,“ prohlásil Toman.

Naopak, pokud by problémy pokračovaly, zmíněné zastavení importu z Polska Toman nevylučuje. „Stát se to může,“ připustil.

„Ať naše pivo kontrolují. Je kvalitní“

Ze strany polského ministra zemědělství však zní, že se záležitost zveličuje. „Nedivím se mu, má své starosti, ale musí si udělat pořádek doma. Není to o tom, že bychom za něco mohli my,“ upozornil český ministr. Všímá si spíš toho, že Poláci vyrábějí levněji. „Ale pak se podívejte na tu kvalitu. Musíme si říct, jestli chceme kvalitu, nebo ne,“ doplnil.

Skepticky se staví k polským hrozbám o kontrolách tuzemského piva. „Mohou ho kontrolovat nahoru a dolů, je kvalitní, a pokud vím, nic se tam nikdy nenašlo. Splňuje veškeré parametry,“ poznamenal.

AUTOR afi

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 26. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:14