Agris.cz - agrární portál

Prodej dříví na otop nabídnou kvůli kalamitě i armádní lesy

1. 3. 2019 | ČTK

Prodej vytěženého dříví na otop veřejnosti nově nabízí kvůli kůrovcové kalamitě i státní podnik Vojenské lesy a statky (VLS). V tiskové zprávě to dnes oznámil mluvčí VLS Jan Sotona. Před měsícem začaly zpracované dříví prodávat i státní Lesy ČR, kterým patří téměř polovina lesů v Česku. VLS spravují zhruba pět procent tuzemských lesů. Ceny dříví od VLS se budou pohybovat od 480 korun za metr krychlový. Lesy ČR nabízejí palivové dříví za 550 korun za metr krychlový. Kvůli nutnému kácení stromů zasažených kůrovcem v poslední době roste objem těžby dřeva a klesá jeho cena. Stát tak hledá cesty, jak se dříví zbavit.

"Chceme navázat na nabídku, kterou před několika týdny pro veřejnost otevřely Lesy České republiky, aby měli lidé i v okolí našich lokalit možnost získat na otop dříví ze státních lesů," uvedl ředitel VLS Petr Král.

Podnik spadající pod ministerstvo obrany nabídne zpracované jehličnaté dříví v dvoumetrových délkách. Kupující si bude moci palivo po domluvě s pracovníky VLS odvézt z takzvaných odvozních míst přímo v lesích, nebo v manipulačních skladech. V některých případech podnik může podle mluvčího nabídnout zájemcům po domluvě i převoz dřeva.

Dříví bude prodáváno ve všech lesnických divizích podniku. Jedná se o okolí vojenských újezdů Boletice na Šumavě, Hradiště na Karlovarsku, Libavá na Olomoucku a Březina na Vyškovsku a také CHKO Brdy ve Středočeském a Plzeňském kraji a bývalý vojenský prostor Ralsko. Zájemci se mohou obrátit na regionální pracovníky VLS uvedené na webu podniku.

Maloprodej vytěženého a zpracovaného kůrovcového dříví přímo ze skladů v kalamitních lesních správách zahájily už 1. února Lesy ČR, které spadají pod ministerstvo zemědělství. Podnik také letos rozšíří nabídku dřeva, které si lidé budou moci ve státních lesích sami vytěžit a odvézt.

Kvůli těžbě dřeva napadeného kůrovcem loni stoupla celková těžba dřeva Lesů ČR zhruba o třetinu na nadprůměrných 10,65 milionu metrů krychlových. Letos odhadují Lesy ČR, že kvůli kůrovcové kalamitě stoupne těžba dřeva na 12,5 milionu metrů krychlových.


Zdroj: ČTK, 1. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:03