Agris.cz - agrární portál

Chilský ministr nabídl Peru smír stran letitého sporu o pálenku

5. 3. 2019 | ČTK

Chilská vláda navrhla Peru smír v historickém sporu těchto jihoamerických zemí, které se už desítky let přou kvůli právu na označení pálenky. Alkoholický nápoj zvaný pisco považují Peruánci za svůj vynález ze 16. století, Chile ale týž název používá pro svou pálenku a tvrdí, že stejně dlouho se pisco vyrábí i na jeho území.

Chilský ministr zemědělství Antonio Walker během nedávné návštěvy v Limě svému peruánskému protějšku Gustavu Mostajovi navrhl, aby země vzájemné uznávaly svou pálenku pisco na zahraničních trzích. "Je to pro nás i pro ně velmi citlivé téma, ale oni i my utrácíme spoustu peněz za právníky v soudních sporech, teď například v Indii a Thajsku," řekl novinářům Walker.

Podle španělské agentury Europa Press uznává většina zemí za pisco peruánskou pálenku, jiné státy, například Japonsko, Austrálie nebo Turecku považují za pisco chilský nápoj pálený z hroznů. Chile je přitom hlavním trhem pro peruánské pisco, Peru tam loni vyvezlo 41 procent svého exportu tohoto destilátu.

Odpovědi by se chilský ministr mohl od svého kolegy dočkat už tento měsíc během návštěvy ministra Mostaja v Chile. Peru ale zřejmě bude v otázce svého národního nápoje neoblomné. Jeho ministr kultury Roger Valencia v neděli uvedl, že tato záležitost nepřísluší ministrům zemědělství. "Chile musí uznat, že pisco je peruánské," zdůraznil Valencia.

Peru svůj nárok na pisco dokládá mimo jiné tím, že se začalo vyrábět už v 16. století v údolí Pisco. Stejně se jmenuje i tamní přístav a provincie, podle oblasti je nápoj i pojmenován.

Z piska se vyrábí řada koktejlů, nejznámější je pisco sour, v němž se s pálenkou smíchá limetková šťáva, cukr a vaječný bílek. Peruánci také slaví den tohoto koktejlu (první sobotu v únoru) a už před 20 lety tamní vláda rozhodla, že čtvrtou neděli v červenci bude Den piska. Chilané nezůstali pozadu, Den piska slaví v květnu a 8. února slaví Den piscoly, což je pisco smíchané s colou a ledem.


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 14:02