Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 5.3. 2019

6. 3. 2019 | Agris

Loni české včely vyprodukovaly nejméně medu za poslední 4 roky

Medu se loni v tuzemsku podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyprodukovalo nejméně za poslední čtyři roky. Meziročně klesla produkce o čtyři procenta na 8992 tuny, když pod 9000 tun klesla výroba naposledy v roce 2014.

Část ČR sužuje sucho, plodinám nemusí stačit ani normální počasí

Zásoba půdní vláhy je letos na střední a jižní Moravě a také v severozápadních Čechách výrazně nižší než loni. V některých místech těchto oblastí už panuje podle bioklimatologů nejvyšší stupeň zemědělského sucha, které se označuje jako extrémní.

Vědci z Mendelovy univerzity chtějí z mláta vyrábět sušenky a rohlíky

Ze zbytků při výrobě vína už dělají vědci z Mendelovy univerzity v Brně hroznovou mouku, z které pak pekaři pečou sušenky. Nyní hledají možnosti i na potravinářské zpracování pivovarského mláta. Podle odborníků obsahuje velké množství vlákniny a další látky.

Celá unie by se měla k Polsku postavit stejně jako ČR, chce Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) vyzval Evropskou komisi, aby celá unie přijala dočasně vůči Polsku stejná opatření, jako má vůči polskému hovězímu Česká republika. Učinil tak v dopise, kterým zamítavě odpovídal na požadavky komise, aby ČR zrušila povinné kontroly na hovězí maso z Polska na salmonelu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 6. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 19:46