Agris.cz - agrární portál

Euro: Zpracovatel řepky Preol se loni dostal do zisku 164 mil. Kč

6. 3. 2019 | ČTK

Zpracovatel řepkového semene Preol ze skupiny Agrofert se po předloňské ztrátě 89 milionů korun loni dostal do zisku 164 milionů korun. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb stagnovaly na úrovni 5,3 miliardy korun. Dnes na to upozornil web týdeníku Euro.

Euro připomnělo, že Preol je dominantním výrobcem bionafty v České republice s roční kapacitou až 460.000 tun za rok. Vedle podnikání v oboru biopaliv se firma zabývá také výrobou řepkového oleje pro použití v potravinářství.

"Jak v úvodu výroční zprávy uvedl místopředseda představenstva Milan Kuncíř, podmínky pro podnikání Preolu zůstaly i v loňském roce náročné. Vysoká cena řepkového semene způsobila, že v prvním pololetí bylo hospodaření ve ztrátě. Situace se obrátila v červenci, kdy rostoucí cena bionafty a pád ceny řepkového semene umožnila návrat k ziskovému provozu," uvedl web.

Preol podle něj nejvíce profitoval hned po spuštění - v roce 2010 vydělal 751 milionů korun. "Jenže po pár letech se ukázalo, že evropští byznysmeni postavili příliš mnoho kapacit a že biopaliv je na trhu nadbytek. Zisk Preolu proto výrazně klesl," dodal server.

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Koncern vlastnil dříve premiér Andrej Babiš (ANO). V únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.


Zdroj: ČTK, 6. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.06.2024 03:35