Agris.cz - agrární portál

Stavba zemědělského muzea v Ostravě skončí ještě letos

12. 3. 2019 | ČTK

Stavba ostravské pobočky Národního zemědělského muzea (NZM) v Dolních Vítkovicích by měla být hotová ještě letos. Návštěvníkům se nová expozice poprvé otevře na jaře 2020. Rekonstrukce dvou bývalých továrních hal podle návrhu Josefa Pleskota a Milana Šramla bude stát přes 120 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí NZM Jitka Taussiková.

Práce začaly loni na podzim. "Už proběhly přípravné práce pro rekonstrukci objektů, bourací práce, demontáže stávajícího vybavení hal a zakládání nových konstrukcí podle projektové dokumentace," vyjmenovala mluvčí. Momentálně pracovníci stavební firmy čistí a natírají ocelové konstrukce a opravují obvodového pláště. "Nyní se navíc připravuje rekonstrukce střechy a stavba nové ocelové vestavby mezi halami," uvedla Taussiková.

Podle harmonogramu se předpokládá dokončení stavebních prací do konce letošního roku. "Instalace expozic je také plánována na konec roku. Zemědělská technika se bude navážet v prvních měsících roku 2020. Otevření muzea plánujeme se zahájením sezony na jaře 2020," doplnila mluvčí.

Kromě vzniku nových expozic je cílem projektu zlepšení podmínek pro uchovávání a prezentaci sbírkových fondů pražského muzea. Půjde o první státní muzeum v Ostravě. "Muzeum sem přemístí a návštěvníkům formou otevřeného studijního depozitáře zpřístupní část své jedinečné sbírky historické zemědělské techniky a současně otevře interaktivní expozice věnované potravinám," řekl už dříve generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Projekt se skládá z úpravy dvou továrních hal, přístavby mezi nimi, nástavby a vybudování nástupního prostoru do hal. V přízemí bude technika pro obdělávání zemědělských plodin. Nástavba v podobě třetí haly z oceli, umístěné ve výšce několika metrů mezi původní haly, ponese téma potraviny jako finální produkty zemědělského úsilí. V prostorech budoucí galerie - pochozí střechy vestavby - bude prostor pro prezentaci potravinářských technologií.

Instituce bude sídlit v budově bývalé Veronikárny, haly, kde se opravovaly a renovovaly vozy zvané Veronika převážející žhavé železo. Železniční vozy v 19. století údajně dostaly jméno podle milenky jednoho z tehdejších představitelů firmy. Druhá budova sloužila jako sklad žáruvzdorného materiálu.

Muzeum má kromě hlavní budovy na pražské Letné čtyři pobočky: v Čáslavi, na zámcích Kačina a Ohrada a ve Valticích. Ostravská pobočka bude pátá. Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace. Zabývá se zemědělstvím, lesnictvím, myslivostí, rybářstvím, zahradnictvím, potravinářstvím, zpracováním zemědělských produktů, vývojem venkova a kulturní krajiny.


Zdroj: ČTK, 12. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:53