Agris.cz - agrární portál

Česko je proti plánu na pravidla pro domácí pálení alkoholu

13. 3. 2019 | ČTK

Mezi státy, které se dnes na jednání ministrů financí zemí EU postavily proti plánu uvolnit pravidla pro domácí pálení alkoholu, byla i Česká republika. Podle ministryně financí Aleny Schillerové byly důvodem parametry plánu tak, jak je k jednání předložilo rumunské předsednictví EU, i to, že systém fungující v Česku je nastaven jinak.

Členské státy tak budou v diskusi o tomto tématu v souvislosti se spotřební daní pokračovat v květnu, ke změnám je v daňové oblasti potřeba jednomyslný souhlas všech států bloku. Kromě Česka dávalo své výhrady dnes jasně najevo Bulharsko, a diplomaté upozornili, že se nesouhlasně z různých důvodů ozvaly také další země, kvůli malým vinařům například Itálie.

Podle ministra financí nyní předsednického Rumunska je smyslem plánu sjednotit a zpřesnit pravidla, která zůstávají stejná už přibližně dvě desítky let. "Cílem je zlepšit podnikatelské prostředí a snížit náklady pro malé výrobce alkoholu," uvedl na tiskové konferenci rumunský ministr Eugen Teodorovici. Rumunskému předsednictví jde podle něj o to, aby mohla přežívat tradice domácího pálení a související "typický životní styl".

Daňová výjimka by podle něj měla platit jen pro alkohol vyráběný doma z domácky pěstovaného ovoce a neurčený k prodeji. "To zajišťuje, že riziko poškození hospodářské soutěže na trhu s alkoholem či (riziko) daňových úniků je extrémně nízké," uvedl rumunský ministr.

Možnost pálit alkohol přímo doma dnes na jednání podpořili i zástupci zemí jako je Slovensko nebo Rakousko, plyne z informací ČTK. Česká republika byla proti, ministryně Schillerová připomněla, že v Česku platí systém pěstitelských pálenic s daňovou úlevou a omezením na maximálně 30 litrů stoprocentního alkoholu.

"Pro mě bylo nepřekonatelné to, aby vlastně bylo takzvané domácí pálení bez daňové zátěže. A dokonce tam byla čerstvě navržena až částka 175 litrů," upozornila ČTK ministryně. Právě o množství, které by bylo možné doma vypálit, se dnes po určitou dobu na ministerské radě diskutovalo.

Jakub Dospiva


Zdroj: ČTK, 13. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 22:09