Agris.cz - agrární portál

Kontrola pohody v chovech ve Zlínském kraji ukázala nárůst chyb

15. 3. 2019 | ČTK

Při kontrolách zaměřených na welfare, tedy pohodu zvířat, zjistili loni veterináři v chovech ve Zlínském kraji 76 pochybení, o 25 více než v roce 2017. Celkem loni provedli 346 kontrol pohody zvířat. ČTK to dnes oznámil ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík. Mezi nejčastější prohřešky dlouhodobě patří špatné chovatelské podmínky, nevhodné ustájení a nedostatek krmiva, ze kterých následně plynou vyhublost, nemoci a úhyny zvířat.

Asi nejhorší loňský případ týrání hospodářských zvířat se podle Mahdalíka týkal ekologického zemědělce z Tichova na Zlínsku. Muž choval tři kusy skotu a 82 ovcí v naprosto nevhodných podmínkách. "Prakticky tam vůbec nebyla možnost, aby zvířata mohla ulehnout na suchém čistém místě. Nános mokré podestýlky byl skoro půl metru vysoký, takže docházelo k uhynutí zvířat. Byly zjištěny úhyny šesti dospělých ovcí a 13 malých jehňat v různém stupni rozkladu. To znamená, že k tomu docházelo postupně. Dále bylo stádo celkově zanedbané, ovce nebyly ostříhané. Výživný stav byl velmi špatný," uvedl Mahdalík.

Věc byla podle něj řešena jako přestupek. Na základě pokynu veterinářů muž snížil počet chovaných zvířat na 44. Zároveň ustoupil od ekologického chovu. Veterináři udělili chovateli pokutu 20.000 korun. Dalšími dvěma případy týrání skotu se zabývali veterináři na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku. U obou existuje podle Mahdalíka podezření ze spáchání trestných činů. "I nadále jsou v řešení orgány činnými v trestním řízení," uvedl ředitel.

Veterináři se loni zabývali i nepovoleným chovem lva a lvice ve Zděchově na Vsetínsku. Začátkem letošního března devítiletý lev svého chovatele usmrtil. Obě zvířata pak zastřelili policisté. Muž první zvíře přivezl do obce v létě 2016. Na pozemcích své rodiny postavil bez povolení kotec s oploceným výběhem, na což si delší dobu stěžovali místní obyvatelé. Úřady však muži nedokázaly v chovu zabránit, přestože dostal několik pravomocných pokut.

Veterináři doufají, že podobným případům pomůže zabránit připravovaná novela, kterou hodlá ministerstvo zemědělství předložit vládě do konce března. Platit by měla od roku 2020. Chovatelé budou muset absolvovat kurz a ministerstvo také chce zákaz takzvaných kontaktních zoo.

Na kontroly týkající se pohody zvířat vyrážejí veterináři v regionu jak na základě vlastních zjištění, tak i díky podnětům ze strany obyvatel. Loni přijali 139 podnětů a téměř 45 procent z nich bylo oprávněných. "Nejčastěji je podávají sousedé nebo lidé, kteří bydlí v blízkosti chovů, u nichž existuje podezření na týrání. Stále ale zjišťujeme, že některé podněty nejsou adekvátní. Jedná se spíše o vyřizování účtů nebo sousedské spory," řekl Mahdalík.

Svou roli ve zjišťování případů týrání stále častěji plní také sociální sítě. Podle ředitele dokážou stejně jako jakákoli jiná média ovlivnit mnoho lidí, avšak mnohdy i v případech, které si to nezaslouží.

chv ver


Zdroj: ČTK, 15. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:30