Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 20.3.2019

21. 3. 2019 | Agris

Zahrádkářské osady jsou zásobárnou zemědělské půdy ve městech, říká Stanislav Kozlík

Touha lidí něco pěstovat je lidem dána od pradávna, říká předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík. Po zahrádkách v zahrádkářských osadách je ve městě velká poptávka. Naráží ale na nedostatek plochy. Zahrádkářské kolonie jsou často rušeny a městské pozemky prodány developerům.

Bez lesů nebude voda

V důsledku sucha a kůrovcové kalamity jsou ohroženy lesy na téměř miliónu hektarů. Pokud stát významně nepodpoří obnovu lesů, může mít tak rozsáhlé náhlé odlesnění bez dostatečné náhrady lesa ve střednědobém horizontu extrémně závažné dopady na vodní režim v krajině. Upozornili na to lesníci a vědci.

Zahradníci vyšlechtili novou odrůdu meruněk

Ovocnáři z Mendelovy univerzity vyšlechtili novou odrůdu meruňky, která je odolná vůči virové šarce švestky, což je nejrozšířenější virové onemocnění meruněk v Evropě. Proces šlechtění nové odrůdy podobného charakteru trvá i několik dekád.

Ministr zemědělství: Polské maso bude nadále pod drobnohledem, i po zrušení mimořádných opatření budou kontroly intenzivní

I po případném zrušení mimořádných veterinárních opatření na hovězí maso z Polska budou nadále probíhat intenzivní kontroly dovozu ze strany dozorových orgánů. Uvedl to v reakci na ohlasy, že Česká republika rezignuje na kontroly, ministr zemědělství Miroslav Toman.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 21. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 10:23