Němce trápí nedostatek lahví, vinaři nemají kam stáčet víno. Češi mají zatím zásoby

Michaela Váňová
21. 3. 2019 14:32
Němečtí vinaři si stěžují na nedostatek skleněných lahví. Příčinou je podle nich nejen letošní mimořádná úroda, ale také trend, kdy se výrobci začínají vracet od plastů zpátky ke sklu. Na problém upozornila německá agentura DPA. Českých firem se v tomto roce nedostatek lahví nedotkne.
Foto: Ondřej Besperát

"V celé Evropě je nedostatek vinných lahví kvůli velké sklizni," vysvětluje Ernst Büscher z Německého vinařského institutu, proč němečtí vinaři čekají na sklo i několik týdnů. Další důvod podle něj tkví v nedostatečné kapacitě výrobců. V současné době se totiž rekonstruují hned tři velké sklárny v jižním a východním Německu.

Jeho slova potvrzuje i Sascha Wlodarczyk, výkonný ředitel výrobní firmy na láhve Flaschen-Wittmer. "Nemůžeme obsloužit všechny objednávky dostatečně rychle a vyhovět požadavkům na různé tvary a barvy," řekl DPA.

Podle něj nejsou k mání například litrové láhve ze zeleného skla. Ty jsou žádané, protože tmavá barva zmírňuje přístup světla k vínu. Svit jinak podporuje proces zrání. Na takové lahve se čeká i tři měsíce. Na trhu ovšem chybí i bílé sklo, do kterého se slévají růžová nebo šumivá vína.

"Sklárny jsou jednoduše prázdné," popisuje situaci v Německu obchodní zástupce firmy Carl Klein, která se věnuje prodeji vína, Armin Gsell. Dodává, že na většinu lahví čekají vinaři alespoň tři týdny.

Česko si na nedostatek lahví zatím nestěžuje

"Vnímáme, že výrobní kapacity evropských skláren na výrobu lahví jsou aktuálně přeplněné a spíše nedostatečné. Naši výrobu, a tedy i potřeby, ovšem plánujeme dlouhodobě, a s našimi dodavateli lahví máme uzavřené dlouhodobé kontrakty," komentuje situaci ředitel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

Problémy s nedostatkem vinných lahví Bohemia Sekt, jako producent značek Víno Mikulov nebo Habánské sklepy, tedy přímo nepociťuje a přinejmenším pro letošní rok jich má dostatek. Plastové láhve nepoužívá vůbec a jejich zavedení v tuto chvíli neplánuje.

S nedostatkem skleněných láhví se ale nesetkávají ani tuzemská menší vinařství. "Plníme asi sto tisíc litrů vína ročně. S velkými vinařskými podniky v Německu, které mají miliony litrů vína ročně, se nemůžeme srovnávat," komentuje situaci jednatelka společnosti České vinařství Chrámce Kateřina Kreisinger. Plastové láhve vinařství nepoužívá vůbec, třetinu produkce pak prodává v sudech.

 

Právě se děje

Další zprávy