Agris.cz - agrární portál

Karlovarským minerálním vodám vzrostly loni tržby na 8,8 mld. Kč

25. 3. 2019 | ČTK

Skupině Karlovarských minerálních vod (KMV) vzrostly v roce 2018 tržby meziročně o šest procent na celkových 8,8 miliardy korun. Do výsledků není ještě zahrnuto loňské převzetí aktiv společnosti PepsiCo. V roce 2017 KMV dosáhly tržeb ve výši 8,3 miliardy korun. Rok 2018 byl pro KMV čtvrtým rekordním rokem v řadě, informovala ČTK firma v tiskové zprávě.

Celkové hospodářské výsledky KMV nezveřejnila. Ukazatel EBIDTA, který popisuje zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizací, však skupině loni stoupl o 21 procent. Středoevropská skupina se sídlem v Česku loni vyrobila více než jednu miliardu lahví.

Na výsledcích loňského roku se podle firmy, která výrobky vyváží do téměř 20 zemí, podílejí investice do výrobních kapacit i loňské teplé počasí. "Rok 2018 byl pro KMV opravdu výjimečným. V naší více než 140leté historii jsme začali psát zcela novou kapitolu a stali jsme se lídrem na trhu nealkoholických nápojů ve střední Evropě," shrnul generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.

K posílení na středoevropském trhu KMV pomohlo zejména získání licence a převzetí aktiv společnosti PepsiCo. To postupně povolily antimonopolní úřady v Maďarsku, Slovensku a České republice. KMV se svými 11 závody a 2400 zaměstnanci se tak stala největším distributorem nealkoholických nápojů ve střední Evropě.

V Rakousku je skupina KMV (prostřednictvím značky Waldquelle) dvojkou v sektoru přírodních minerálních vod a na třetí pozici v ochucených vodách. Na Slovensku drží skupina KMV pozici jedničky na trhu přírodních minerálních vod - značka Magnesia je zde nejprodávanější minerální vodou. V Bulharsku v roce 2017 převzala skupina KMV společnost Quadrant Beverages JSC., která je tamním oficiálním výrobcem a prodejcem produktů společností PepsiCo. V Maďarsku je lídrem na trhu přírodních minerálních vod prostřednictvím společnosti Szentkirályi-Kékkúti Mineral Water Ltd.

"Už druhým rokem jsme zde výrazně investovali. Po roce 2017, kdy jsme do stáčírny Kékkúti instalovali jednu z nejmodernějších technologií na míchání sirupů v Maďarsku v hodnotě 2,6 milionu eur (zhruba 66,8 milionů korun), jsme v roce 2018 rozšířili výrobní kapacitu stáčírny Szentkirályi v celkové hodnotě sedm milionů eur (asi 180 milionů korun)," upřesnil Pasquale.

KMV v České republice usiluje o zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky. Cílem systému je lokální uzavření koloběhu PET, umožnění recyklace do nových lahví, a tím zvýšení udržitelnosti celého nápojového odvětví zavedením principů cirkulární ekonomiky.

Společnost KMV založil karlovarský rodák Heinrich Mattoni v roce 1873. Současnou podobu získaly Karlovarské minerální vody a.s. v 90. letech díky výrazným investicím nových majitelů, italské rodiny Pasquale.

V ČR vyrábí KMV vedle tradiční minerální vody Mattoni pramenitou vodu Aquila a Toma a minerální vody Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká Kyselka a také značky nealkoholických nápojů Pepsi, Mirinda, 7UP, Gatorade, Mountain Dew, a další.

pnp sd


Zdroj: ČTK, 25. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 18:08