Agris.cz - agrární portál

Hradecký kraj rozdělil první dotace na boj s kůrovcem

11. 4. 2019 | ČTK

Královéhradecký kraj rozdělil první dotace z letos spuštěného programu na podporu likvidace kůrovce u malých vlastníků lesů. Čtyři žadatelé dostanou dohromady 82.000 korun na stavbu oplocení kolem nové výsadby. Dalších šest žádostí o dotaci kraj eviduje a rozhodnout by o nich měl v květnu. Kraj má v dotačním programu připraveno k rozdělení deset milionů korun. Žádosti bude přijímat do konce října. ČTK to dnes řekl Michal Friček z tiskového oddělení hejtmanství.

Dotacemi chce kraj malé vlastníky lesů motivovat k rychlé likvidaci kalamitního kůrovcového dříví, podpora se proto především týká těžby dřeva. Konkrétně těžbu a přiblížení kůrovcových stromů k asanaci kraj podpoří dotací 150 korun za metr krychlový dřeva. Na jeden běžný metr oplocení je dotace 70 korun.

Hejtmanství očekává, že právě žádosti o dotace na těžbu budou kraji nyní od vlastníků lesů přicházet a budou ve finančně výrazně vyšším objemu než dosavadní čtyři dotace na oplocení. Minimální výše dotace je 5000 korun na jednu žádost. Jeden žadatel může získat maximálně 500.000 korun.

"Program je určený pro vlastníky lesních pozemků s výměrou do 50 hektarů. Krajská dotace jim pokryje část nákladů vynaložených na těžbu a přiblížení napadeného kůrovcového dřeva k asanaci nebo na výstavbu oplocenek," uvedl radní pro životní prostředí a zemědělství Karel Klíma (KDU-ČSL). Program je podle něj určen pro celé území kraje, přičemž se netýká lesů v majetku státu.

Lesy v Královéhradeckém kraji sice zatím nezasáhla kůrovcová kalamita v takovém rozsahu jako na Moravě či Vysočině, ale kraj čeká zhoršení stavu. V západní až severozápadní části kraje lze podle hejtmanství již nyní hovořit o kalamitním stavu.

Vlastníků lesů s výměrou do 50 hektarů je v kraji 17.000 a hospodaří v lesích o celkové výměře 17.242 hektarů. Právě velké množství malých vlastníků je podle Klímy jedním z rizik šíření kalamity. Nečinnost kteréhokoli malého vlastníka lesa je totiž hrozbou pro sousední porosty jiných vlastníků.

Území Královéhradeckého kraje pokrývá 145.000 hektarů lesa, což představuje 30,5 procenta jeho celkové rozlohy. Zhruba 74 procent lesů tvoří jehličnany, především smrk. Největšími vlastníky lesů v kraji jsou státní podnik Lesy České republiky a Krkonošský národní park.

Zdeněk Rychtera


Zdroj: ČTK, 11. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 11:35