Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 12. – 14.4. 2019

15. 4. 2019 | Agris

SZPI dále zjišťuje dovozovou zeleninu s nadlimitní přítomností pesticidů

Kontroly inspektorů SZPI v tuzemské tržní síti přinášejí zjištění dalších šarží čerstvé zeleniny z dovozu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil nadlimitní přítomnost pesticidů. Výskyt těchto závažných prohřešků kontroly zjistily v maloobchodní síti, ve velkoobchodě i u dovozců.

Do ČR se dostalo dalších 540 kg polského masa se salmonelou

Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka kuřecích chlazených čtvrtek putovala do Žamberka a poté do stravovacích zařízení v Pardubicích.

Světová produkce vína se vloni zvýšila o 17 procent

Celosvětová produkce vína v loňském roce vzrostla o 17 procent na téměř rekordní objem 292,3 milionu hektolitrů. Tento vývoj ale nenásleduje poptávka, jejíž růst se zastavil. Uvedla to dnes Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV). Výsledek je lepší, než činily odhady z loňského podzimu.

Mrazy nadělaly ovocnářům zatím jen lokální škody na peckovinách

Nynější ochlazení s nočními mrazy kolem minus dvou stupňů zatím nadělalo na ovocných stromech v sadech jen lokální škody. Místy byly zasaženy výsadby meruněk, broskví a třešní, a to například v severních a středních Čechách. Ovocné stromy letos kvetou přibližně o dva týdny dříve než obvykle.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 15. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:16