Agris.cz - agrární portál

Vinaři v Česku vyrobili 8,2 milionu litrů růžového vína

16. 4. 2019 | ČTK

Vinaři z Moravy a Čech vyrobili z loňské sklizně zatím nejvíc růžového vína v historii. Podle údajů Vinařského fondu, který produkci růžového sleduje, poslali výrobci na trh 8,2 milionu litrů růžových vín z tuzemských hroznů. Fond o tom dnes informoval ČTK v tiskové zprávě.

Výrobu vína s označením rosé sleduje Vinařský fond od roku 2008. Tehdy čeští a moravští vinaři vyrobili 1,7 milionu litrů, použili k tomu přibližně tři procenta sklizených hroznů. Za rok 2018 zpracovali na 8,2 milionu litrů růžových vín 16 procent ze všech sklizených hroznů.

"Ročník 2018 byl k vinařům příznivý, byl velmi slunečný a teplý až horký, což prospělo především kvalitě hroznů modrých odrůd, ze kterých se vyrábí právě růžová vína. U nás jde už o zavedený segment se stabilní spotřebitelskou základnou," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Až do roku 2008 se produkce růžového vína neevidovala, protože šlo o okrajový produkt. Vinařský fond začal produkci v této době nejen sledovat, ale věnuje se také propagaci růžového vína.

Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd, ty se pomelou a nechají krátce naležet i se slupkami, z kterých se tak uvolní jen část červeného barviva. Mezi nejoblíbenější modré odrůdy patří v ČR tradičně Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré a Zweigeltrebe.


Zdroj: ČTK, 16. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:25