Agris.cz - agrární portál

Květinovou výstavu Flora Olomouc čeká velká proměna,začne letos

18. 4. 2019 | ČTK

Nejstarší českou květinovou výstavu Flora Olomouc, jejíž počátky se datují do roku 1958, čekají změny. Zástupci Výstaviště Flora Olomouc chtějí výstavě vrátit kvalitu a věhlas a přizpůsobit ji současnému životnímu stylu. První změny by měli návštěvníci pocítit už během jarní etapy od 25. do 28. dubna. Půjde především o důraz na kulturní program, kvalitu expozice i sortiment prodejců. Letošní jubilejní 40. ročník mezinárodní květinové výstavy nese název Strom života.

"Máme ambici, aby květinové výstavy vykročily jiným směrem. Chtěli bychom jim vrátit jejich kvalitu a věhlas. Nebude to vypadat stejně jako v dobách největší slávy, bude to odpovídat dnešnímu životnímu stylu. Chtěli bychom, aby se Flora stala výstavou středoevropského významu, kulturní a zahradnickou akcí pro celý středoevropský region," uvedl předseda dozorčí rady Výstaviště Flora Olomouc Stanislav Flek.

Dodal, že viditelné změny nastanou hlavně příští rok, první drobné proměny ale zažijí návštěvníci již letos. "První změnou budou expozice - chceme, aby byly nápaditější a pěknější. Proto jsme získali od města dotaci ve výši tří milionů korun. Důraz budeme klást i na doprovodný kulturní program. Celá hlavní Rudolfova alej se promění ne jako v minulosti v tržiště, ale ve velkou společenskou zónu, kde bude probíhat kulturní program," doplnil Flek.

Z hlavní Rudolfovy aleje zástupci výstaviště vytěsnili pro jarní Floru trhovce a zásadně zasáhli do jejich sortimentu, za nějž byla Flora v minulosti kritizována. "Zhruba třetina z nich, která tady byla v minulosti, už vystavovat nebude. Letos poprvé jsme do toho sáhli odvážně a mohu slíbit, že budeme pokračovat," doplnil Flek.

Jarní etapa Flory Olomouc začne příští čtvrtek, hlavní expozice ponese název Strom života. Návštěvníky zavede do říše snů a fantazie, ve které se prolne krása květin se sklářským uměním. Vytvořena bude podle návrhu přední české floristky Kláry Franc Vavříkové. Na galerii v hlavním pavilonu A bude připravena expozice Včelí pastva, návštěvníkům představí medonosné a nektarodárné rostliny.

V jihovýchodním cípu Smetanových sadů bude historická oranžerie hostit první ročník mezinárodní floristické soutěže Oasis Visegrad Cup 2019, která je pořádána ve spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR. V pavilonech G a H Česká bonsajová asociace přichystala mezinárodní výstavu bonsají a suiseki. Jarní etapu Flory tradičně doplní veletrh zahradní mechanizace Hortifarm a jarní zahradnické trhy.

Loni jarní etapu Flory navštívilo 60.000 návštěvníků, na zvýšeném zájmu se tehdy podepsalo především nádherné počasí. Hlavní expozice nesla jméno Pugét pro Floru a odkazovala na 60 let pořádání přehlídek květin v Olomouci. Mezi návštěvníky vyvolala velké emoce.

Alena Horáková


Zdroj: ČTK, 18. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 09:27